Obvinili prokurátora Šúreka, Daňka a dvoch čurillovcov. Susko chce vyzliecť z talára Klimenta

Vyšetrovateľ policajnej inšpekcie Kevin Dlabaj obvinil zo zneužitia právomocí verejného činiteľa prokurátora Michala Šúreka, bývalého šéfa NAKA Ľubomíra Daňka a vyšetrovateľov Pavla Ďurku a Jána Čurillu. Hrozí im trest odňatia slobody až na 12 rokov.

Proces v kauze prípravy vraždy S. Klaus-Volzovej pokraèuje èítaním listín Michal Šúrek. Foto: Jakub Kotian/TASR

Ľubomír Daňko, ktorý momentálne pracuje v Nadácii Zastavme korupciu, pre Denník N potvrdil obvinenie, pričom ho označil za účelové. Tvrdí, že nikdy nepochybil a nerozumie, čoho sa mal dopustiť.

Obvinenie sa týka údajného procesného pochybenia, konkrétne spôsobu, akým policajti evidovali výsluchy osôb vypovedajúcich o korupcii. Inšpekcia tvrdí, že výsluchy boli evidované v nesprávnom spise.

„Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby obvinil štyri osoby z trestného činu zneužívanie právomoci verejného činiteľa formou spolupáchateľstva. Tri osoby, P.Ď., J.Č., a Ľ.D., sú obvinené v súvislosti s ich výkonom funkcie vyšetrovateľov NAKA Prezídia PZ a jedna osoba M.Š. v súvislosti s dozorom trestnej veci, ktorú dozoroval ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Obvineným môže hroziť trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov,“ informovala neskôr hovorkyňa policajnej inšpekcie Andrea Dobiášová.

Dodala, že vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony inšpekcia nebude k prípadu poskytovať žiadne bližšie informácie, aby nedošlo k zmareniu vyšetrovania.

Minister spravodlivosti Susko chce vyzliecť z talára sudcu Klimenta

Minister spravodlivosti Boris Susko podal disciplinárny návrh na sudcu Najvyššieho súdu Juraja Klimenta. Žiada jeho potrestanie za skutky, ktoré sa týkajú obhajcu a poradcu premiéra Roberta Fica Mareka Paru, a žiada o to, aby Najvyšší správny súd zbavil Klimenta funkcie sudcu. Sudcovi Najvyššieho súdu vytýka, že pošliapal práva advokáta Paru. Sudcovi Klimentovi sa disciplinárkou verbálne vyhrážal aj premiér Fico.

Minister spravodlivosti Boris Susko avizoval podanie na disciplinárny návrh voči sudcovi Klimentovi na tlačovej besede ešte 18. júna, vrátane sudcov senátu Juraja Klimenta. Jedným z dôvodov, ktoré vtedy uviedol bolo aj rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) o porušení práv sudkyne Denisy Cvikovej.

Sudkyňu vtedajšieho Okresného súdu Bratislava I Cvikovú zadržali a obvinili z prijímania úplatku v rámci policajnej akcie Búrka v marci 2020. Do októbra daného roku bola aj väzobne stíhaná. Väzba bola podľa ESĽP predĺžená nezákonne a sudkyňa tak bola niekoľko mesiacov vo väzbe nezákonne. Za zistené porušenia práv sťažovateľke priznal ESĽP 19 500 eur z titulu nemajetkovej ujmy.

(n, aktuality)