USA v koordinácii s Kanadou a Britániou uvalili na Bielorusko nové sankcie

Spojené štáty uvalili v piatok sankcie na 33 jednotlivcov a firiem v Bielorusku, ktoré podporujú inváziu Ruska na Ukrajinu výrobou vojenského materiálu a prepravou tovaru. Urobili tak v koordinácii s Kanadou a Britániou pri príležitosti štvrtého výročia konania prezidentských volieb v Bielorusku, ktoré považujú západné krajiny za zmanipulované.

Aleksandr Lukašenko. Foto: TASR/AP Aleksandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Americké ministerstvo financií uviedlo, že sankcie sa týkajú 19 jednotlivcov a 14 firiem. Zamerané sú aj na osoby, ktoré sa vyhýbajú sankciám a generujú príjmy pre ľudí v najbližšom okolí prezidenta Alexandra Lukašenka.

Sankcie boli prijaté na základe výkonného nariadenia podpísaného prezidentom Joeom Bidenom v roku 2021. Jednou zo sankcionovaných firiem je popredná bieloruská firma Peleng, ktorá vyrába komponenty pre kozmické lode, satelity a vojenské vozidlá. Washington ju považuje za dôležitého obchodného partnera Ruska.

Nové sankcie zaviedli štyri roky po prezidentských voľbách v Bielorusku aj Kanada a Británia. Kanadská ministerka zahraničných vecí Melanie Jolyová oznámila sankcie na desať jednotlivcov a šesť firiem za ich „zapojenie do pokračujúceho a systematického porušovania ľudských práv v Bielorusku“.

Britské ministerstvo zahraničných vecí v piatok uviedlo, že Londýn uvalil nové sankcie na štyroch bieloruských jednotlivcov a tri firmy. Sankcie sú reakciou na „porušovanie ľudských práv a pokračujúcu podporu nelegálnej invázii ruských síl na Ukrajinu“.

Autoritársky bieloruský prezident Alexandr Lukašenko je pri moci od roku 1994. V prezidentských voľbách z 9. augusta 2020 oficiálne znovu zvíťazil a zaistil si tak šieste funkčné obdobie. Opozícia aj Západ však voľby a ich výsledok označili za zmanipulované; mnohí považujú za ich víťaza opozičnú líderku Sviatlanu.

(tasr, reuters)


Minister životného prostredia Tomáš Taraba sa na margo samosprávnych krajov vyjadril, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Pobúril tým niektorých županov, vrátane predsedu združenia SK8…
Prejsť na článok
Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok…
Prejsť na článok
Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok