Fullove dni sa po roku opäť vrátia do Ružomberka

V úvode septembra Ružomberok opäť ožije príbehom maliara Ľudovíta Fullu počas multižánrového festivalu Fullove dni, ktorý ponúkne bohatý program vrátane výtvarných dielní, koncertov, umeleckých inštalácií a filmových predstavení. Medzi účinkujúcimi budú aj skupina Para, speváčka Emma Drobná a duo Kristin Lash - Kristína Mihaľová s Jacobom Greyom.

SVK_SNG.G_3545 Ľudovít Fulla: Narodenie (1940).

Ružomberok bude opäť po roku žiť v úvode septembra príbehom svojho rodáka, maliara Ľudovíta Fullu. Mestský multižánrový festival Fullove dni ponúkne od tretieho do siedmeho septembra program plný výtvarných, hudobných, filmových, divadelných, tanečných, dizajnérskych a tvorivých zážitkov.

Ako doplnil, v programe nebudú chýbať tvorivé dielne, umelecké inštalácie, výstavy, filmové predstavenia, hudobno-tanečné programy, ale aj koncerty pre širokú verejnosť. „Predstavia sa skupina Para, speváčka Emma Drobná, duo speváčky Kristin Lash – Kristíny Mihaľovej s gitaristom Jacobom Greyom, ES Jazz Quartet a vokálna skupina Voising,“ vymenoval hovorca Ružomberka Vladimír Miškovčík.

Tvorivé dielne pre deti aj dospelých zamerajú na tvorbu spoločných diel technikou prenášania reliéfu na papier lego-frotážou. Pracovať budú na mozaikách, vystrihovačkách, skladačkách puzzle či mobilných pohľadniciach. „Na svoje si prídu aj priaznivci filmovej tvorby. O hollywoodskej nude a o tom najlepšom z európskych filmov posledných rokov budú hovoriť s filmovým kritikom Petrom Konečným,“ načrtol Miškovčík.

Cieľom podujatia je pripomenúť si Fullov príbeh a ponúkať jeho dielo ako inšpiráciu. „Príbeh Fullu je príbehom nadaného chlapca z Ružomberka, z ktorého vyrástol zrelý, vzdelaný, slobodný a sebavedomý Európan. Jeho mimoriadne bohaté dielo výnimočným spôsobom spája lásku k tradíciám, vidieku a folklóru s pohľadom a skúsenosťou moderného, mestského človeka. Kresby, maľby, písmo, texty, grafiky… Fullove dedičstvo je veľké, bohaté a pestré,“ uviedol organizátor podujatia a viceprimátor Ružomberka Róbert Kolár.

(tasr)


Súdny dvor EÚ vydal rozsudok, ktorý upravuje podmienky vniknutia štátnych orgánov do mobilného telefónu počas trestného stíhania. Toto rozhodnutie bude mať značný vplyv na to, ako budú súdy posudzovať dôkazy z Threemy vo veci vraždy…
Prejsť na článok
Veľtrh práce Profesia days v Košiciach rozhýbal nielen nezamestnaných východniarov, ale aj tých, ktorí uvažujú o zmene. Vyberať si bolo z čoho, keďže sa tu zišlo takmer šesťdesiat zamestnávateľov.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok