Nákup húfnic BIA začne rezort obrany riešiť na jeseň

Ministerstvo obrany (MO) SR predbežne rezort počíta so 16 kusmi tejto techniky. Na tlačovej konferencii to oznámil minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD).

Výjazdové rokovanie 41. schôdze vlády SR v Zákamennom Robert Kaliňák. Foto: Daniel Stehlík/TASR

„Ponúkame niekoľko produktov na zahraničných trhoch, ktoré nemáme zavedené v našej vlastnej armáde,“ ozrejmil minister s tým, že húfnice BIA by boli pre slovenské ozbrojené sily obohatením.

Húfnice Zuzana sa podľa ministra postupne dostávajú na koniec svojej životnosti. Obstarávanie húfnic Zuzana 2 je podľa neho ešte potrebné dokončiť. Poukázal aj na to, že tieto húfnice sú menšie, čo predstavuje výhodu.

O predajoch húfnic BIA Slovensko podľa ministra aktuálne diskutuje s Malajziou či Brazíliou. Húfnice BIA sú produktom štátnej akciovej spoločnosti Konštrukta – Defence. Kaliňák spomenul aj to, že oficiálnu ponuku na bojové vrtuľníky Viper zatiaľ ministerstvu americká strana nezaslala. Rezort ju preto zatiaľ nedokázal posúdiť.

(tasr)


Súdny dvor EÚ vydal rozsudok, ktorý upravuje podmienky vniknutia štátnych orgánov do mobilného telefónu počas trestného stíhania. Toto rozhodnutie bude mať značný vplyv na to, ako budú súdy posudzovať dôkazy z Threemy vo veci vraždy…
Prejsť na článok
Veľtrh práce Profesia days v Košiciach rozhýbal nielen nezamestnaných východniarov, ale aj tých, ktorí uvažujú o zmene. Vyberať si bolo z čoho, keďže sa tu zišlo takmer šesťdesiat zamestnávateľov.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok