Česká vláda potvrdila nomináciu ministra Síkelu na post eurokomisára

O návrhu rokoval výbor pre európske záležitosti v Poslaneckej snemovni, na ktorom Síkela predstavil svoje priority. Napokon česká vláda v stredu podľa stanice ČT24 potvrdila nomináciu ministra priemyslu a obchodu Jozefa Síkelu na post českého eurokomisára, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Jozef Síkela Jozef Síkela. Foto: FB

„Vážim si dnešné rozhodnutie výboru pre európske záležitosti, ktorý podporil moju nomináciu na post eurokomisára za Českú republiku,“ napísal na sociálnej sieti X Síkela s tým, že poslancom zároveň predstavil jeho víziu budúcich aktivít v rámci Európskej komisie.       

Hoci ešte nie je jasné, aké portfólio ČR v EK získa, Síkelove priority sa týkajú ekonomických tém. Chce sa napríklad venovať energetickej bezpečnosti s dôrazom na diverzifikáciu dodávateľov a pokračovanie v odklone od ruských energetických surovín.

„Rozvoj lacných nízkoemisných zdrojov, ktorý prispeje k zníženiu cien elektriny, modernizácia energetickej infraštruktúry a lepšie prepojenie členských štátov na využívanie dostupnej elektriny naprieč Európou,“ menoval ďalšie body svojej vízie minister. Okrem toho sa chce venovať aj rozvoju výskumu a technológií či podpore malých a stredných podnikov.

Český premiér Petr Fiala o ňom už skôr povedal, že je kompetentným kandidátom, ktorý má rozsiahle skúsenosti z medzinárodného prostredia a počas predsedníctva ČR v Rade EÚ preukázal aj na európskej úrovni, že dokáže riešiť problémy. Pripomenul, že v tom čase EÚ čelila najťažším dôsledkom ruskej agresie na Ukrajine.

(tasr)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac