Na ropnom tankeri v Červenom mori po útokoch húsíov vzplanuli tri požiare

Na ropnom tankeri, ktorý sa plavil pod gréckou vlajkou v Červenom mori vzplanuli tri požiare, oznámili v piatok námorné obchodné operácie Spojeného kráľovstva. Stalo sa tak deň po tom, čo záchranári evakuovali jeho posádku po útoku jemenských povstalcov húsíov.

húsíovia Na archívnej snímke z 22. januára 2024 jemenskí povstalci húsíovia pochodujú počas zhromaždenia na podporu Palestínčanov v Pásme Gazy a proti leteckým útokom americkej armády na územie Jemenu na predmestí jemenskej metropoly Saná. Foto: TASR/AP

Tí ešte v stredu poškodili tanker opakovanými útokmi, ktoré spôsobili požiar a stratu výkonu motora. Európska vojnová loď neskôr zachránila jeho 25-člennú posádku. Tanker spoločnosti Delta bez posádky ďalej kotvil medzi Jemenom a Eritreou, citovala agentúra Reuters svoj nemenovaný zdroj.

Námorné obchodné operácie Spojeného kráľovstva (UKMTO) v piatok vo vyhlásení uviedli, že dostali hlásenia o troch požiaroch na plavidle, ktoré „vyzerá byť unášané“. Neskôr v ten deň húsíovia zverejnili video na sociálnych sieťach, ktoré údajne ukazovalo, ako zapálili tanker.

Poškodený tanker prepravoval až 150-tisíc ton ropy, čo predstavuje nebezpečenstvo pre životné prostredie, uviedla námorná misia EÚ pri Červenom mori Aspides.

„Potenciálny únik by mohol viesť ku vážnym ekologickým následkom pre morské prostredie regiónu,“ uviedol v piatok džibutský úrad pre prístavy a bezcolné zóny v príspevku na sociálnej sieti X.

(mep)