Islamský štát sa prihlásil k útoku nožom na festivale v Solingene

Militantná organizácia Islamský štát vo vyhlásení na telegramovom účte v sobotu večer uviedla, že útok v nemeckom meste Solingen spáchal jeden z jej členov "z pomsty za moslimov v Palestíne a kdekoľvek inde".

Záber na policajtov po útoku na nemeckom festivale Záber na policajtov po útoku na nemeckom festivale. Foto: John Ferguson/Facebook

Bezprostredne neposkytla žiadne dôkazy pre svoje tvrdenie a nebolo jasné, aký blízky vzťah medzi útočníkom a Islamským štátom bol, píše Guardian.

Nemecká polícia už skôr uviedla, že nevylučuje terorizmus.

Pri piatkovom útoku nožom na návštevníkov festivalu v Solingene zomreli traja ľudia a ôsmi sú zranení, z toho piati ťažko. Páchateľ po čine utiekol. Polícia však v sobotu zadržala 15-ročného tínedžera, ktorý mal byť v kontakte s útočníkom tesne pred spáchaním činu.

Svedkovia udalosti pre nemecký bulvárny denník Bild po incidente opísali páchateľa ako arabsky vyzerajúceho muža.

(max)


V Košiciach plánuje najväčšia z univerzít postaviť Centrum zelených a digitálnych technológií so zameraním na informačno-komunikačné technológie. Študenti a odborníci sa tešia, menej však verejnosť a ochranári, keďže hrozí výrub mnohých drevín a kríkov.
Prejsť na článok
Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok