Austin opäť potvrdil americké záväzky pri obrane Izraela

Americký minister obrany Lloyd Austin v nedeľu na mikroblogovacej sieti X uviedol, že v sobotu hovoril so svojím izraelským kolegom Joavom Gallantom, aby prediskutoval obranu Izraela proti akýmkoľvek útokom zo strany libanonskej militantnej organizácie Hizballáh.

Americký minister obrany Lloyd Austin. Foto: TASR/AP Americký minister obrany Lloyd Austin. Foto: TASR/AP

„Opätovne som potvrdil pevný záväzok Spojených štátov pri obrane Izraela proti akýmkoľvek útokom Iránu a jeho regionálnych partnerov a zástupcov,“ uviedol Austin v nedeľňajšom príspevku na sieti X. Informuje o tom portál BBC.

Gallant predtým konštatoval, že s Austinom „vykonali spoločné hodnotenie“ týkajúce sa „presných úderov, ktoré izraelská armáda uskutočnila v Libanone, aby zmarila bezprostrednú hrozbu voči občanom Izraela“. Gallant dodal, že diskutovali o dôležitosti vyhnúť sa regionálnej eskalácii.

Hizballáh a Izrael na seba v sobotu nadránom navzájom zaútočili. Izraelská armáda vykonala sériu náletov na južný Libanon, čo bol podľa nej preventívny úder na Hizballáh. Militanti následne oznámili, že zaútočili na izraelské vojenské pozície v reakcii na júlové zabitie veliteľa Fuáda Šukra. Obe strany uviedli, že svoje útoky obmedzili na vojenské ciele.

Útoky sa odohrali v čase, keď sa v Egypte koná nové kolo rokovaní zameraných na ukončenie vojny medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas. Hizballáh vyhlásil, že zastaví boje, ak sa v Pásme Gazy uzavrie prímerie.

(sita)


Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok