Rusko varuje USA pred treťou svetovou vojnou: Západ sa zahráva s ohňom

Sergej Lavrov, ruský minister zahraničných vecí, varoval, že Západ eskaluje konflikt, čo môže viesť k vážnym problémom.

Sergej Lavrov Sergej Lavrov na medzinárodnej konferencii Raisina Dialog v romci schôdzky šéfov diplomacií skupiny G20 v indickom Naí Dillí 3. marca 2023. Foto: TASR/AP

Krajiny západného sveta podľa Kremľa riskujú vznik tretej svetovej vojny, keď uvažujú o tom, že umožnia Ukrajine zasahovať západnými raketami územia hlboko v Rusku. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov uviedol, že Západ eskaluje konflikt a „koleduje si o problémy“.

Putin od ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022 opakovane varuje pred rizikom oveľa širšej vojny, do ktorej budú zatiahnuté najväčšie jadrové mocnosti sveta, hoci povedal, že Rusko si neželá konflikt so Severoatlantickou alianciou.

„Američania jednoznačne spájajú rozhovory o tretej svetovej vojne s niečím, čo sa – ak k nej nedajbože dôjde – bude týkať výlučne Európy,“ povedal Lavrov a dodal, že Rusko „objasňuje“ svoju jadrovú doktrínu.

Rusko uviedlo, že Ukrajina v Kurskej oblasti použila západné zbrane vrátane britských tankov a amerických raketových systémov. Kyjev potvrdil iba použitie amerických rakiet HIMARS na likvidáciu trojice mostov v Kurskej oblasti.

(tasr)