Ukrajina môže použiť české zbrane bez obmedzení, tvrdí Lipavský

Český minister zahraničný vecí Jan Lipavský (Piráti) vystúpenia na konferencii Globsec uviedol, že Česká republika nedáva Ukrajine žiadne obmedzenia na použitie českých zbraní.

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Foto: TASR/AP Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Foto: TASR/AP

Česká republika neposiela Ukrajine najmodernejšie zbraňové systémy a teda podľa Lipavského si Česko nemusí klásť otázky ako niektorí spojenci. Ide predovšetkým o to, že Česko neposiela Ukrajine zbraňové systémy s dlhým dosahom ako napríklad strely ATAMCS od Spojených štátov alebo Taurus od Nemecka, a teda nestojí podľa českého ministra zahraničných vecí, pred žiadnou dilemou.

„Myslím, že Ukrajina by mala mať možnosť tieto systémy využiť, ale nechávam to na spojencoch. Nikdy nekritizujem tieto krajiny. Oni si kladú otázky, ktoré my si ani klásť nemôžeme,“ podotkol minister.

„Avšak myslím si, že Ukrajina má právo brániť sa proti agresii. Lepšie je, keď lietadlo s raketou či bombou ani nevzlietne, než sa potom snažiť zostreliť lietadlo alebo raketu, ktorá už mieri na cieľ,“ pokračoval šéf českej diplomacie. „Rusko nemá žiadny nárok útočiť na Ukrajinu. Je to obyčajný ruský imperializmus. Musíme ho zastaviť v samotnom zárodku,“ dodal.

(mep)


Systém Pegasus predstavuje novú generáciu sledovacích nástrojov. Jeho použitie vyvoláva otázky legality, pretože nejde o klasický model odpočúvania štátom, ale o spyware súkromnej spoločnosti, ktorá sa správa ako inteligentný počítačový vírus. Spory o jeho legálnom použití sa budú zrejme odvíjať od toho, ako by bol tento software využívaný v praxi. Viac v článku.

prečítať viac

Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac