Nórska princezná Märtha Louise si vzala za manžela kontroverzného amerického šamana

Nórska princezná Märtha Louise sa v sobotu vydala za samozvaného amerického šamana Dureka Verretta, s ktorým zdieľa svoju vášeň pre alternatívnu medicínu. Obrad prebehol v malebnej dedine Geiranger ležiacej na brehu jedného zo západonórskych fjordov.

Nórska princezná Märtha Louise sa vydala za kontroverzného amerického šamana

Svadba sa konala pod veľkým biely stanom a predchádzali jej trojdňové pompézne oslavy s účasťou vyše 350 prominentných hostí. Práva na zhotovenie exkluzívnych fotografií a videozáznamov zo svadby pár predal magazínu Hello! a streamovacej spoločnosti Netflix, čím si pohneval nórske médiá.

Podľa medzičasom medializovaných fotografií mala princezná oblečené tradičné biele svadobné šaty a nasadený diadém, ktorý dostala na 18. narodeniny od svojho starého otca, kráľa Olafa V. Ženích mal na sebe čierny oblek so zlatými detailmi. Okrem 87-ročného kráľa Haralda V. a korunného princa Haakona, ktorí prišli v tmavých oblekoch, bol zvyšok kráľovskej rodiny oblečený v tradičných nórskych šatách, nazývaných bunad.

Podľa Verretta (49) bol obrad vlastne obnovením obnovením manželského sľubu z predošlého života. Tento černošský šaman, ktorý vydáva kontroverzné knihy alternatívneho liečiteľstva a medzi jeho prívržencov sa radia napríklad aj hollywoodski herci ako Gwyneth Paltrowová či Antonio Banderas, označuje sám seba za takzvaného šamana šiestej generácie. Tvrdí tiež, že v minulom živote bol faraónom, pričom Märtha Louise bola jeho manželkou.

Märtha Louise (52) je taktiež nadšenou vyznávačkou alternatívnych terapií a v Škandinávii má dlhodobo povesť výstrednej osoby. Samú seba označuje za jasnovidku a tvrdí, že komunikuje s anjelmi, čo označuje za dar, ktorí so svojimi fanúšikmi zdieľa prostredníctvom kníh či rôznych kurzov.

Celková výstrednosť páru prispieva k úpadku popularity nórskej kráľovskej rodiny, pričom tamojšie médiá aj časť verejnosti sa o Verrettovi zvyknú vyjadrovať ako o podvodníkovi a šarlatánovi.

Märtha Louise sa v novembri 2022 zriekla svojich kráľovských povinností, aby sa spoločne s Verrettom, ktorý bol už vtedy jej snúbencom, mohla venovať podnikaniu v oblasti alternatívnej medicíny. Kráľovský titul si síce ponechala, no prisľúbila, že ho nebude používať vo svojich komerčných aktivitách. Ako však pripomína AFP, tento sľub odvtedy viackrát porušila. Naposledy sa tak stalo pri predaji jej a Verrettovho takzvaného svadobného ginu, na ktorého etikete bola spočiatku uvádzaná práve aj s titulom princezná.

Märtha Louise je štvrtá v nástupníctve na nórsky kráľovský trón za svojím mladším bratom princom Haakonom a jeho deťmi. Má tri dcéry z predchádzajúceho manželstva s už zosnulým nórskym spisovateľom Arim Behnom, s ktorým sa rozviedla v roku 2016. Behn v roku 2019 spáchal samovraždu.

(tasr)


Systém Pegasus predstavuje novú generáciu sledovacích nástrojov. Jeho použitie vyvoláva otázky legality, pretože nejde o klasický model odpočúvania štátom, ale o spyware súkromnej spoločnosti, ktorá sa správa ako inteligentný počítačový vírus. Spory o jeho legálnom použití sa budú zrejme odvíjať od toho, ako by bol tento software využívaný v praxi. Viac v článku.

prečítať viac

Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac