Muža, ktorý vykradol byt Vladimíra Strmeňa prokurátorka navrhla vziať do väzby

Prokurátorka Okresnej prokuratúry Banská Bystrica podala sudcovi návrh na vzatie do väzby obvineného 30-ročného muža, ktorý vykradol byt hrdinu SNP. Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Zuzana Drobová.

„Vo veci krádeže v dome veterána SNP V. S. prokurátorka Okresnej prokuratúry Banská Bystrica podala sudcovi pre prípravné konanie Okresného súdu Banská Bystrica návrh na vzatie do väzby obvineného L. S., trestne stíhaného pre prečiny krádeže a porušovania domovej slobody, a to pre dôvodnú obavu z možného pokračovania v trestnej činnosti,“ priblížila Drobová.

Polícia zadržala v piatok (30. 8.) 30-ročného páchateľa, ktorý vykradol 29. augusta počas osláv 80. výročia SNP v Banskej Bystrici byt jedného z posledných žijúcich priamych účastníkov Povstania, 96-ročného Strmeňa. Muž sa ku skutku priznal. Odcudzil rôzne veci, prsteň, hodnotné Strmeňove medaily a finančnú hotovosť vo výške 200 eur. Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu krádeže a prečinu porušovania domovej slobody.

(tasr)


Systém Pegasus predstavuje novú generáciu sledovacích nástrojov. Jeho použitie vyvoláva otázky legality, pretože nejde o klasický model odpočúvania štátom, ale o spyware súkromnej spoločnosti, ktorá sa správa ako inteligentný počítačový vírus. Spory o jeho legálnom použití sa budú zrejme odvíjať od toho, ako by bol tento software využívaný v praxi. Viac v článku.

prečítať viac

Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac