Namíbia usmrtí viac ako 700 divokých zvierat. Ich mäso rozdelí obyvateľom trpiacim hladom

Africká krajina momentálne čelí najhoršiemu suchu za posledných sto rokov. Aj preto sa tamojšia vláda uchýlila k radikálnemu riešeniu.

elephant-3832516_1280 Ilustračná snímka. Slon. Foto: Pixabay.com

Medzi dovedna 723 kusmi zvierat, ktoré padnú za obeť, sú slony, hrochy, byvoly, antilopy, zebry či pakone. Usmrtia ich v prírodných parkoch a regiónoch, kde ich počet prevyšuje zásoby vody aj kapacitu pastvy.

Cieľom plánu zabiť skoro osemsto zvierat je zmiernenie dosahov sucha v krajine. Už v máji vyhlásili predstavitelia štátu stav núdze. Podľa odhadov sa má akútny nedostatok potravín v nadchádzajúcich mesiacoch týkať až 1,4 milióna ľudí. To predstavuje zhruba polovicu tamojšej populácie, informuje CNN.

Padnúť by malo aj 83 slonov, pričom vláda chce týmto krokom znížiť hrozbu potenciálnych konfliktov medzi hrubosrstými zvieratami a ľuďmi, ktoré by mohli byť v dôsledku sucha častejšie. Najmä slony sa totiž môžu pri hľadaní ťažko dostupnej vody zamerať na ľudí.

Doposiaľ podľa príkazu vlády zabili viac ako 150 kusov zvierat, čo predstavuje cez 57-tisíc kilogramov mäsa. „Sme radi, že môžeme krajine pomôcť v tejto veľmi ťažkej dobe, keď je to nevyhnutné,“ vyhlásilo ministerstvo životného prostredia.

(max)


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok