Šéfa štátnej energetickej spoločnosti Ukrenerho odvolali. Aj pre údajnú korupciu

Volodymyr Kudryckyj skončil vo funkcii v pondelok. Dôvodom je nedostatočná ochrana energetických zariadení počas intenzívnejších ruských útokov, ako aj vyšetrovanie korupcie.

422942830_7545580228808276_3208004280327939333_n Bývalý šéf ukrajinského štátneho prevádzkovateľa siete Ukrenergo Volodymyr Kudryckyj. Foto: FB/Volodymyr Kudryckyj

Dozorná rada spoločnosti hlasovala v pomere štyri ku dvom za Kudryckyjovo odvolanie, uviedli tamojšie médiá vrátane verejnoprávnej televízie Suspilne. Odvolávajú sa na svoje zdroje. Spoločnosť následne vymenovala úradujúceho člena predstavenstva Oleksija Brechta ako dočasne povereného vedením.

Portál Ekonomická pravda pritom už koncom augusta informoval o ohrozenej budúcnosti šéfa štátneho prevádzkovateľa siete, píše Kyiv Independent.

„Kudryckého obviňujú z nesprávneho vykonávania predchádzajúcich rozhodnutí štábu najvyššieho veliteľa a zo slabej ochrany zariadení Ukrenerho,“ uviedol zdroj pre médium. Bývalý šéf spoločnosti pritom čelí aj predbežnému vyšetrovaniu, ktoré minulý mesiac nariadil Najvyšší protikorupčný súd v súvislosti s údajnou korupciou.

Pred definitívnym rozhodnutím spoločnosti poslali západné organizácie pôsobiace na Ukrajine, vrátane Európskej únie, list predsedovi vlády Denisovi Šmyhaľovi, v ktorom vyjadrili znepokojenie nad nadchádzajúcim odvolaním.

„Takáto udalosť by mohla ohroziť našu spoločnú schopnosť podporovať Ukrenerho a ďalšie prioritné opatrenia životne dôležitej energetickej bezpečnosti Ukrajiny,“ napísali v liste.

Firma, vládni predstavitelia ani samotný Kudryckyj sa k odvolaniu nevyjadrili.

(max)