Leyenová údajne rozhodla o kľúčových pozíciách v kolégiu komisárov: Týka sa to aj Šefčoviča

V utorok s odvolaním sa na vysokopostavených diplomatov EÚ o tom informoval denník Die Welt. Predsedníčka Európskej Komisie Ursula von der Leyenová by mala oficiálne predstaviť svoju navrhovanú zostavu kolégia eurokomisie v nasledujúcich dňoch.

Maroš Šefèoviè debata v Európskom parlamente o posilnení farmárov a po¾nohospodárskej komunity Maroš Šefčovič. Foto: TASR/AP

Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič by mal mať opäť na starosti medziinštitucionálne vzťahy.

Funkciou výkonného podpredsedu Európskej komisie, ktorý bude mať na starosti hospodárstvo a obnovu po pandémii, sa chystá von der Leyenová poveriť Raffaela Fitta z pravicovej strany Bratia Talianska (FdI).

Fitto pôsobí v súčasnosti ako taliansky minister pre európske záležitosti. Je považovaný za pragmatika a odborníka na finančné záležitosti EÚ. Dohliadať by mal na efektívne využívanie pandemického fondu Únie v hodnote stoviek miliárd eur.

Súčasný výkonný podpredseda Európskej komisie pre hospodárstvo, Lotyš Valdis Dombrovskis by mal mať v nasledujúcom päťročnom období za úlohu rozširovanie Európskej únie a obnovu Ukrajiny.

Českého ministra priemyslu a obchodu Jozefa Síkelu navrhla predsedníčka EK údajne pre rezort energetiky, zatiaľ čo poľský predstaviteľ pri EÚ Piotr Serafin bude mať podľa denníka Die Welt na starosti rozpočtové otázky Únie.

Španielska ministerka životného prostredia Teresa Riberová by mala mať „prechodné“ portfólio, ktoré bude zahŕňať ekológiu a digitálne záležitosti.

Po oficiálnom predstavení absolvujú kandidáti na eurokomisárov počas septembra a októbra vypočúvania vo výboroch Európskeho parlamentu, ten potom bude o nich hlasovať ako o celku.

(tasr)