Strelec z Mníchova mal údajne islamistické väzby a bosnianske korene

Neďaleko izraelského generálneho konzulátu a Dokumentačného centra pre históriu nacizmu v Mníchove dnes začal strieľať muž údajne napojený na Islamský štát.

Policajný zásah po stre¾be v Mníchove Policajný vrtuľník hliadkuje nad mestským múzeom s históriou z éry nacizmu po policajnej prestrelke s podozrivou osobou neďaleko izraelského konzulátu a múzea v Mníchove 5. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Podľa rakúskeho denník Der Standard útočník pochádzal z okolia Salzburgu, pričom mal bosnianske korene. Hoci bol len 18-ročný, úrady ho už evidovali ako radikálneho islamistu. Rakúsky denník uvádza, že bol podozrivý z členstva v teroristickej organizácii, pretože sa na jeho mobilnom telefóne našla propaganda Islamského štátu. Napriek tomu trestné konanie proti nemu úrady zastavili.

Podozrivý muž podľa ministra na príslušníkov polície začal strieľať a oni streľbu opätovali. Nikto ďalší pri incidente neutrpel zranenia.

Bližšie informácie o zasiahnutej osobe ani o tom, prečo ju považovali za podozrivú, polícia bezprostredne neposkytla. Podľa jej hovorcu nič nenaznačuje zapojenie ďalších osôb do incidentu.

Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann uviedol, že okolnosti prípadu musia byť objasnené, nemožno však vylúčiť ani plán útoku na izraelský konzulát. Vyšetrovanie podľa neho tiež preverí, či prípad súvisí s výročím masakru na mníchovskej olympiáde z 5. septembra 1972, pri ktorom palestínski teroristi zabili 11 izraelských športovcov.

Polícia predtým potvrdila veľký zásah v blízkosti múzea pre dokumentáciu histórie nacizmu a generálneho konzulátu Izraela, pričom jej príslušníci postrelili a vážne zranili „podozrivú osobu“. Miesto uzavreli a obyvateľov vyzvali, aby sa oblasti vyhýbali.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová označila streľbu za „závažný incident“ a poďakovala sa mníchovským policajtom, ktorí podľa nej odviedli dobrú prácu. „Ochrana židovských a izraelských inštitúcií má, ako viete, najvyššiu prioritu,“ povedala novinárom v Berlíne.

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že konzulát v Mníchove bol v čase streľby uzavretý a nikto z jeho zamestnancov neutrpel zranenia. Aj neďaleké múzeum uviedlo, že všetci jeho pracovníci sú v poriadku.

V izraelskom konzuláte sa konala spomienka na masaker na mníchovskej olympiáde z 5. septembra 1972. Palestínski teroristi z organizácie Čierny september vtedy v bavorskej metropole zabili 11 izraelských športovcov.

(tasr, dpa)