Huliak a Gašpar už podali návrh na odvolanie Šimečku

Mimoriadna schôdza k odvolávaniu lídra Progresívneho Slovenska (PS) z postu podpredsedu parlamentu by sa mala konať do siedmich dní od podania návrhu.

Mimoriadna schôdza, na ktorej má Šutaj Eštok èeli odvolávaniu Micha Šimečka (v popredí), v pozadí Robert Fico a Robert Kaliňák. Foto: Martin Baumann/TASR

Odvolávanie Michala Šimečku inicioval premiér Robert Fico (Smer). Vyčíta Šimečkovi prepojenie nadácií, ktoré získali peniaze od štátu, na jeho rodinných príslušníkov, ako sú strýko, mama či partnerka.

„V prvom rade ide o prijímanie štátnych dotácií blízkymi osobami Michala Šimečku, ktoré sú priamo v príbuzenskom pomere cez dve občianske združenia v období 2020 až 2024, keď mal podľa nás priamy vplyv na poskytovanie dotácií týmto subjektom,“ povedal na tlačovej konferencii podpredseda parlamentu Tibor Gašpar (Smer), ktorý návrh podal spolu s Rudolfom Huliakom (SNS).

Gašpar hovoril aj o podozreniach z nezákonného postupu pri ovplyvňovaní procesu prideľovania štátnych dotácií a odvoláva sa na audit, ktorý prezentovalo ministerstvo spravodlivosti.

Šéf PS tiež podľa návrhu zneužíva protesty proti ministrom, ktorí vedú rezorty kultúry či spravodlivosti, čo sú rezorty, v ktorých Šimečkova rodina podľa koalície „stráca finančné zázemie“.

Ďalším dôvodom na odvolanie Šimečku je podľa Gašpara to, že jeho otec je spoluakcionár média, ktoré označil za „protivládne“ a je podľa neho politicky aktívne v prospech PS. Vidí v tom narušenie základnej politickej súťaže. Gašpar tiež kritizuje verejné vystupovanie šéfa PS. Jeho rétorika a vedenie opozičnej politiky sú podľa Gašpara „naďalej konfrontačné do takej miery, že môže eskalovať napätie v spoločnosti“.

Huliak verí, že poslanci Hlasu za odvolanie Šimečku zahlasujú, hoci nepridali svoje podpisy pod návrh. Predstavitelia Hlasu opakovane hovoria, že Šimečka by mal z postu odstúpiť sám.

Šimečka tvrdí, že premiér útokmi na neho a jeho rodinu odvádza pozornosť od skutočných problémov Slovenska. Upozorňuje, že všetky nadácie a občianske združenia, ktoré Fico a koalícia spomínajú, čerpali dotácie dávno predtým, ako vstúpil do politiky. Doplnil, že PS nikdy nevládlo, a teda nikdy nemalo dosah na prerozdeľovanie dotácií.

(tasr)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac