Mladí progresívci opäť označili izraelskú vládu za vojnového zločinca

Mládežnícka organizácia hnutia Progresívne Slovensko zverejnila výzvu ministrovi obrany Robertovi Kaliňákovi, aby „neobchodoval s kriminálnikmi“. Týmto výrazom označili vládu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

TK po sneme hnutia Progresívne Slovensko v Košiciach Michal Šimečka a Ivan Štefunko. Foto: František Iván/TASR

Mladí PS reagovali na oznámenie vládneho nákupu šiestich systémov protivzdušnej obrany Barak od spoločnosti Israel Aerospace Industries (IAI). Tá vyrába systémy na odpaľovanie rakiet stredného dosahu v spolupráci s indickou Výskumnou a vývojovou organizáciou obranných systémov (DRDO).

Mládežnícka organizácia tiež v utorkovom statuse na Facebooku pripomenula, že Medzinárodný súdny dvor v Haagu vyhodnotil izraelskú okupáciu Západného brehu Jordánu ako porušenie medzinárodného práva, a Slovenská republika sa tak nepriamo podieľa na financovaní „režimu apartheidu“.

„Ministerstvo pod vedením Roberta Kaliňáka tak obchoduje s vládou, ktorá podľa MSD nelegálne okupuje územie, pácha rasovú segregáciu, apartheid a vojnové zločiny na obyvateľstve Palestíny,“ napísala mládežnícka odnož PS v príspevku, ktorý medzičasom vymazala.

„Vyzývame vládu, aby rešpektovala medzinárodné inštitúcie a nepaktovala s vojnovými zločincami, či už v Izraeli alebo v Rusku,“ uzatvárajú Mladí progresívci.

Nejde o prvý prípad, keď sa z progresívneho spektra ozývajú hlasy fakticky namierené proti Izraelu. Koncom júla Mladí PS upozorňovali na počet zabitých na strane Gazanov, na čo reagoval poslanecký asistent Jany Hanuliakovej Dominik Radler vyhlásením, že Izrael je „genocídny projekt“. Komentár neskôr tiež odstránil.

(sab)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac