Američania možno budú čoskoro legálne stávkovať na voľby

Americká federálna sudkyňa v piatok otvorila cestu uzatváraniu stávok na výsledky volieb do Kongresu USA. Občania tak budú môcť svojimi peniazmi podporiť tvrdenia o voľbách.

Najvyšší súd USA Policajt hliadkujúci za plotom pred budovou Najvyššieho súdu v USA. Foto: flickr.com/Victoria Pickering

Sudkyňa Jia Cobbová z okrsku Washington DC zrušila rozhodnutie Komisie pre terminované obchodovanie s komoditami (CFTC), ktoré zakazovalo súkromnej spoločnosti Kalshi kótovať stávky na predikčných trhoch. Firma tak možno sprístupní svoje kontrakty, na ktoré sa dá staviť, používateľom na obchodovanie už budúci týždeň, povedala Luana Lopesová Larová, jedna zo spoluzakladateľov Kalshi.

To však nie je vnímanie úradov. CFTC len niekoľko hodín po vyhlásení rozsudku podala mimoriadny návrh na odročenie rozhodnutia do 22. septembra. Komisia tiež varovala, že v opačnom prípade Kalshi začne kótovať svoje tipy už v utorok ráno – teda predtým, než by sa na to úrady mohli pripraviť. „Pri vydávaní odkladu je rozhodujúci čas,“ tvrdí CFTC.

Spoločnosť Kalshi minulý rok zažalovala CFTC a tvrdila, že regulačný orgán prekročil svoje právomoci, keď zablokoval jej kontrakty. Predmetné zmluvy by umožnili investorom vsadiť si na to, či republikáni alebo demokrati získajú vo voľbách Snemovňu reprezentantov alebo Senát.

„Volebné trhy sú teraz v Spojených štátoch legálne prvýkrát po 100 rokoch. Američania budú môcť konečne obchodovať s voľbami na trhu regulovanom v USA,“ uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ a spoluzakladateľ startupu Tarek Mansour.

Cobbová, ktorú vymenoval prezident Biden, bezprostredne nezverejnila odôvodnenie svojho rozhodnutia s tým, že bude podrobne uvedené v „pripravovanom“ memorande.

CFTC sa vo svojom mimoriadnom návrhu sťažovala, že sa ocitla v „nezávideniahodnej situácii, keď zistila, že prehrala, ale bez akéhokoľvek vysvetlenia alebo zdôvodnenia“.

Verejný záujem by mohol byť podľa Komisie poškodený aj v prípade, ak by volebné stávky boli povolené len dočasne a potom by boli zrušené úspešným odvolaním CFTC.

„V čase, keď je nedôvera vo voľby na historickom maxime, by dokonca aj krátke uvedenie zmlúv žalobcu… mohlo poškodiť vnímanie integrity volieb verejnosťou a podkopať dôveru vo voľby,“ napísala CFTC v stanovisku federálnemu odvolaciemu súdu.

Spoločnosť už na svojej oficiálnej stránke stihla osláviť toto dočasné víťazstvo. „Podarilo sa nám to! Volebné trhy v USA prichádzajú do Kalshi. Zostaňte naladení na ďalšie informácie a Boh žehnaj Amerike,“ píše sa na hlavnej stránke.

(sab)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac