Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti „narastajúcej hrozbe rozpínavosti“ Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pricestoval do Severocyperskej tureckej republiky, ktorú uznáva iba Ankara Recep Tayyip Erdogan počúva prejav lídra cyperských Turkov Ersina Tatara. Foto: TASR/AP

„Jediný krok, ktorý zastaví aroganciu, lúpežníctvo a štátny terorizmus Izraela, je aliancia moslimských krajín,“ vyhlásil Recep Tayyip Erdogan počas akcie organizovanej asociáciou moslimských škôl.

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť 26-ročnej aktivistky Aysenur Eygiovej s tureckým a americkým občianstvom, ktorú podľa tureckých a palestínskych predstaviteľov v piatok v meste Nábulus zabila izraelská armáda počas protestu proti rozširovaniu osídlení na Izraelom okupovanom Západnom brehu Jordánu.

Nedávne kroky Turecka smerujúce k náprave vzťahov s Egyptom označil Erdogan za „formovanie línie solidarity proti rastúcej hrozbe rozpínavosti“, ktorá podľa neho ohrozuje aj Libanon a Sýriu.

Izrael výroky tureckého prezidenta bezprostredne nekomentoval.

Erdogan tento týždeň hostil v tureckej metropole Ankara egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího. Politici počas návštevy diskutovali o vojne v Pásme Gazy a o spôsoboch nápravy napätých vzťahov medzi oboma krajinami.

Vzťahy Ankary a Káhiry sa zhoršili v roku 2013, keď vtedajší šéf armády Sísí napomohol k zosadeniu bývalého egyptského prezidenta a spojenca Turecka Muhammada Mursího ako prvého demokraticky zvoleného prezidenta krajiny.

Zlepšili sa v roku 2020, keď Ankara podnikla diplomatické kroky na zmiernenie napätia so Spojenými arabskými emirátmi, Saudskou Arábiou a Egyptom.

(tasr)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac