Princ Harry o týždeň nadobudne dedičstvo v miliónoch libier

Stará mama britského kráľa Karola III. Alžbeta, známa ako Kráľovná Matka, zanechala svojim pravnukom trustový fond v hodnote asi 19 miliónov libier (asi 22,5 milióna eur).

Harry a Meghan, vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu. Foto: TASR/AP Harry a Meghan, vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu. Foto: TASR/AP

Z tejto sumy už „princovia“ William, princ z Walesu, a Harry, vojvoda zo Sussexu, istú čiastku dostali na 21. narodeniny. Druhým termínom je štyridsiatka, ktorú bude mladší z bratov oslavovať už 15. septembra.

Harry tiež podľa informácií denníka Telegraph nadobudne väčší obnos peňazí ako William ako kompenzáciu za to, že nie je priamym následníkom trónu.

Alžbeta založila spomenutý fond v roku 1994, píše Telegraph s odvolaním sa na kuloárne informácie z Buckinghamského paláca. Suma 19 miliónov libier predstavovala asi dve tretiny jej vtedajšieho osobného majetku, konštatuje denník.

Médiá sa v čase zverejnenia prvých správ v magazíne Observer tiež venovali otázke, či bude toto dedičstvo podliehať dani z dedičstva. Keďže však Kráľovná Matka žila až do roku 2002, fond prekonal sedemročnú hranicu stanovenú pre trustové fondy, čím je oslobodený od dane.

Profesionálni i amatérski kráľovskí experti (odborníci na protokol) tvrdia, že kráľovskí bratia dostali v deň svojich 21. narodenín po šesť miliónov libier (asi 7,1 milióna eur). Na 40. narodeniny dostal William osem miliónov libier (takmer 9,5 milióna eur), Harry má dostať viac.

Okrem nich majú z fondu dostať peniaze aj potomkovia z vedľajších línií.

„V tom čase bol zriadený trustový fond. Bol to spôsob, ako mohla kráľovná matka odložiť peniaze pre svoje pravnúčatá, keď budú staršie, a spôsob, ako odovzdať časť svojho majetku daňovo efektívnym spôsobom,“ uviedol bývalý hovorca paláca pre denník Times. „Bol to spôsob, ako by sa časť jej majetku mohla vyčleniť pre nich,“ dodal.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac