Hizballáh v odvete vypustil rakety na sever Izraela

Iránom podporované libanonské militantné hnutie Hizballáh v noci na nedeľu vypustilo päť rakiet na mesto Kirjat Šmona na severe Izraela.

Podľa mesta boli niektoré rakety zostrelené a jedna dopadla do neobývanej oblasti. Žiadnej z nich sa nepodarilo spôsobiť zranenia alebo vážne škody.

Hizballáh tvrdí, že išlo o odvetu za izraelský útok na juhu Libanonu, pri ktorom podľa úradov zahynuli traja libanonskí zdravotníci a ďalší dvaja sa zranili. Útok na izraelské mesto Kirjat Šmona sa podľa šiitskeho hnutia zameral na armádne veliteľstvo a spôsobil obete na životoch.

Libanonské ministerstvo zdravotníctva predtým uviedlo, že izraelské sily cielili na tím libanonskej civilnej obrany, ktorý reagoval na požiare vyvolané nedávnymi izraelskými leteckými útokmi na obec Fron. Izraelský úder podľa neho zasiahol hasičské auto.

Izraelská armáda vo svojom sobotňajšom vyhlásení tvrdila, že pri útokoch na juhu Libanonu zabila „teroristov“ z hnutia Amal, spojenca Hizballáhu.

Libanonskí premiér Nadžíb Mikátí odsúdil izraelský útok, pri ktorom zahynuli zdravotníci, ako porušenie medzinárodného práva. Na pondelok preto do Bejrútu zvolal mimoriadnu schôdzku s veľvyslancami západných krajín a predstaviteľmi medzinárodných organizácií, na ktorej chce preberať pokračujúce boje.

Ministerstvo zdravotníctva taktiež odsúdilo „očividný“ útok na oficiálny libanonský štátny aparát, ktorý bol zároveň druhým takýmto útokom za posledných 12 hodín.

„Doteraz bolo v dôsledku izraelskej agresie zabitých 25 zdravotníkov z rôznych záchranných tímov a dvaja zdravotnícki pracovníci. 94 zdravotníkov a zdravotníckych pracovníkov bolo zranených,“ dodal rezort.

(tasr, reuters)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac