Scholz: Treba zintenzívniť diplomatické úsilie pre ukončenie ruskej vojny na Ukrajine

Rusko by sa podľa nemeckého kancelára Olafa Scholza malo zúčastniť na ďalšom medzinárodnom mierovom samite.

Olaf Scholz Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Scholz je pod rastúcim domácim tlakom po tom, ako tri strany jeho vládnucej koalície utrpeli pred týždňom straty v dvoch krajinských voľbách, v ktorých dostali viac hlasov strany presadzujúce lepšie vzťahy s Moskvou a zastavenie dodávok zbraní Ukrajine.

„Myslím si, že teraz je ten čas, keď sa musí diskutovať aj o tom, ako sa z tejto vojnovej situácie dostaneme k mieru rýchlejšie,“ povedal Scholz v každoročnom letnom interview pre verejnoprávnu televíziu ZDF.

Na otázku, či by sa mala konať ďalšia mierová konferencia, odpovedal, že takáto konferencia sa určite uskutoční. „A ukrajinský prezident a ja sme zajedno v tom, že na nej musí byť aj Rusko,“ povedal kancelár.

Scholz sa podľa agentúr AFP a DPA vyhol otázke, či ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému dôveruje aj po odhalení, že ukrajinský občan je podozrivý zo sabotáže plynovodu Nord Stream. „Mám dobrý vzťah s Volodymyrom Zelenským. A zároveň mi je úplne jasné, že táto vec musí byť objasnená,“ dodal s tým, že je rád, že sa prokuratúra a bezpečnostné orgány dostali vo vyšetrovaní tak ďaleko.

V júni sa vo Švajčiarsku zišli predstavitelia viac ako 90 krajín na prvom mierovom samite organizovanom Ukrajinou, na ktorý Rusko nepozvali.

Kyjev aktuálne pracuje na druhom samite ešte v tomto roku a Zelenskyj koncom júla povedal, že by na ňom malo byť aj Rusko, aby sa dosiahli „zmysluplné výsledky“. Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok povedal, že je pripravený na rozhovory s Ukrajinou. Predtým myšlienku rokovaní odmietol, kým prebieha ukrajinská ofenzíva v ruskej Kurskej oblasti.

Kremeľ v minulosti vyhlásil, že Ukrajina sa v rámci mierovej dohody musí vzdať územia, ktoré Moskva vyhlasuje za ruské, čo je pre Kyjev neprijateľná požiadavka.

(tasr)