V Lotyšsku havaroval ruský vojenský dron

Lotyšský prezident Edgars Rinkévičs v nedeľu vyhlásil, že na území krajiny dochádza k častejšiemu narúšaniu vzdušného priestoru pozdĺž východných hraníc NATO.

358364738_6568817449846179_2088420831025596568_n Lotyšský prezident Edgars Rinkévičs. Foto: FB/Edgars Rinkévičs

„Ruský vojenský dron sa v sobotu zrútil vo východnej časti Lotyšska. Aktuálne prebieha vyšetrovanie,“ ozrejmil prezident na platforme X. „Sme v úzkom kontakte s našimi spojencami. Počet takýchto incidentov na východnom krídle NATO narastá a my ich musíme riešiť spoločne,“ zdôraznil Rinkévičs podľa agentúry AFP.

Lotyšské ministerstvo obrany vo vyhlásení uviedlo, že dron vletel do vzdušného priestoru krajiny z Bieloruska a následne sa zrútil na území mesta Rézekne.

„Táto situácia potvrdzuje, že musíme pokračovať v začatej práci na posilnení východnej lotyšskej hranice, a to vrátane rozvoja protivzdušnej obrany a elektronického boja s cieľom obmedzenia aktivít dronov rôzneho využitia,“ uviedol minister obrany Andris Sprúds.

Bývalá sovietska republika, ktorá je v súčasnosti členom EÚ i NATO, má od získania nezávislosti napäté vzťahy s Moskvou. Tie sa však ešte zhoršili po útoku Ruska na Ukrajinu vo februári 2022.

(tasr)