KDH: Ak sa koalícia nevie dohodnúť na predsedovi parlamentu, môže kandidáta navrhnúť aj opozícia

Kresťanských demokratov teší, že ich poslanec František Mikloško má dôveru iných parlamentných strán. Reagovali tak na vyjadrenie šéfa SaS Branislava Gröhlinga, ktorý by chcel, aby spoločným kandidátom opozície na predsedu Národnej rady bol Mikloško.

milan majerský Milan Majerský. Foto: Erika Ďurčová/TASR

Hnutie pripomenulo, že Mikloško už funkciu predsedu parlamentu v minulosti zastával a je výraznou osobnosťou politických dejín. KDH v stanovisku neuviedlo, či by sa Mikloško o funkciu chcel uchádzať.

„Pre nás je kľúčové, aby predsedom NR SR bola dôveryhodná osobnosť, aby neboli pochybnosti o jeho kredibilite, aby to bol človek, ktorý dokáže viesť dialóg so všetkými politickými stranami vrátane opozičných strán, aby došlo k upokojeniu napätej politickej situácie v našej krajine,“ uviedla hovorkyňa strany Lenka Kovár.

KDH považuje skutočnosť, že koalícia nedokázala mesiace vygenerovať predsedu parlamentu za škandál predovšetkým štátnický, pretože ide o jednu z najvyšších ústavných funkcií v štáte.

„Vidíme tiež, že sa neobsadenie funkcie používa ako žolík na ‚bártrovanie‘ iných funkcií v rámci koalície, čo v KDH považujeme za nedôstojné voči našim občanom a nedôstojné aj k našim partnerom z iných štátov,“ doplnila hovorkyňa.

(tasr)