Antifašizmus a pripomínanie obetí holokaustu by malo byť „chrbticou" školského vzdelávacieho programu, tvrdí Fico

Predseda vlády to uviedol počas svojej návštevy v Múzeu holokaustu v Seredi pri príležitosti Deň obetí holokaustu a rasového násilia.

Šéf Smeru je toho názoru, že každý študent či študentka strednej školy by mali aspoň raz navštíviť múzeum takéhoto charakteru. Akcentoval potrebu toho, aby ľudia prinajmenšom prostredníctvom fotografií či filmov vnímali hrôzy fašizmu a nacizmu. Doplnil, že na budúci rok si pripomenieme 80. výročie ukončenia druhej svetovej vojny a avizoval, že pri tejto príležitosti sa uskutoční mnoho podujatí. Niekoľko z nich by podľa neho mohlo byť spojených i so seredským múzeom.

Fico tiež pripomenul, že na spustení Múzea holokaustu v Seredi má významný podiel i vláda, ktorej súčasťou bola aj jeho strana. Spomínal tiež na to, ako bol v parlamente prijímaný zákon, ktorý stanovil 9. september ako pamätný deň – Deň obetí holokaustu a rasového násilia.

„Keby som dnes rozprával historky, ako tento zákon vznikal, tak mi nebudete veriť, lebo nikto to nechcel podporiť,“ uviedol premiér a dodal, že bol jediným predkladateľom zákona. „Nikto to nechcel podpísať,“ poznamenal s tým, že v Národnej rade SR za to napokon zahlasovali.

(sita)