Český protimonopolný úrad vyšetruje portál Seznam.cz. Správu zverejnil v reakcii na články o jeho šéfovi

Úrad sa zaujíma o pôsobenie spoločnosti Seznam na českom trhu, potvrdil Českému rozhlasu hovorca Martin Švanda.

Seznam.cz, logo, auto, reklama Ilustračné foto: Profimedia.cz

„Bohužiaľ, nemôžem poskytnúť žiadne konkrétne informácie o tom, akých oblastí sa tieto naznačené vyšetrovania týkajú, pretože by ich to mohlo narušiť,“ dodal hovorca na otázku, z akého dôvodu úrad vedený Petrom Mlsnom začal firmu preverovať.

Seznam.cz je majiteľom rovnomenného internetového vyhľadávača, webových a spravodajských portálov ako Novinky či Seznam Zprávy. Patrí medzi kľúčových hráčov v online reklame, dodáva iRozhlas. Túto dominanciu na trhu by podľa úradu mohol prípadne zneužiť s cieľom dosiahnutia bližšie neurčených výhod.

Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) preveruje všetky firmy neverejne, vyšetrovanie môže trvať aj niekoľko mesiacov. Ak úrad vyhodnotí podozrenie ako opodstatnené, začnú správne konanie. Ani to však neznamená, že firma porušila pravidlá voľnej súťaže.

V prípade Seznamu je neobvyklým postupom, že úrad oznámil vyšetrovanie v tlačovej správe, ktorá sa týkala inej agendy. Išlo o reakciu na článok Seznam Zpráv o riaditeľovi Mlsnovi.

Reportéri opisovali údajnú spoluprácu s „obžalovaným expertom na lisovačky“, proti čomu sa ÚOHS ohradil v rubrike Uvádzame veci na pravú mieru.

Úrad v správe okrem iného napísal, že ho zaráža vydanie článku v dobe, kedy ministerstvo pre miestny rozvoj pripravuje reformu verejných zákaziek spadajúcich pod agendu úradu, ktorá má údajne „vratký základ“.

„Tiež môže ísť o výstražné gesto zo strany spoločnosti Seznam.cz smerom k úradu, ktorý sa v poslednej dobe začal v rámci svojej činnosti o pôsobenie tejto spoločnosti zaujímať,“ napísal ÚOHS.

Švanda upresnil, že pre túto formuláciu sa rozhodli preto, že sa „zamýšľali nad motiváciami, prečo sa Seznam takou triviálnou a najskôr zástupnou témou začal zaoberať“.

(sab)