Zelenskyj: Môj plán posilní Ukrajinu a prinúti Rusko skončiť vojnu diplomatickou cestou

Ukrajinský prezident v príhovore na každoročnom podujatí Krymská platforma uviedol, že je dôležité, aby Ukrajina svoj plán predstavila spojencom ešte pred druhým medzinárodným mierovým samitom. Ten by chcel Zelenskyj usporiadať koncom tohto roka.

351338511_1288548945380952_6654578327392653705_n Volodymyr Zelenskyj. Foto: Facebook

„Plán víťazstva závisí predovšetkým od podpory Spojených štátov a ďalších partnerov,“ uviedol Volodymyr Zelenskyj s tým, že ak ho partneri podporia, bude pre Ukrajinu ľahšie prinútiť Rusko, aby ukončilo vojnu.

„Na čo je tento plán? Je to dôležité posilnenie Ukrajiny a podľa môjho názoru bude mať psychologický i politický vplyv na rozhodnutie Ruska ukončiť túto vojnu,“ dodal podľa agentúr Reuters a AFP.

Ukrajinský prezident tento plán prvýkrát spomenul v auguste, pričom uviedol, že o ňom chce hovoriť s prezidentom USA Bidenom a jeho dvoma potencionálnymi nástupcami, ktorí by ho mohli nahradiť v Bielom dome po novembrových prezidentských voľbách.

Očakáva sa, že Zelenskyj vycestuje koncom septembra do USA na Valné zhromaždenie OSN. Zelenskyj uviedol, že cezhraničný prienik má posilniť pozíciu Ukrajiny pri budúcich mierových rokovaniach.

Ukrajina zároveň nalieha na usporiadanie druhého mierového samitu. Prvý sa konal v júni vo Švajčiarsku, ale Rusko naň nebolo pozvané. Kyjev uviedol, že na ďalšom samite by sa malo zúčastniť aj Rusko. To však odmieta rokovať s Ukrajinou, kým sa na jeho území nachádzajú ukrajinské sily.

(tasr)