Putin chce navštíviť Turecko. Podmienkou je, aby ho sprevádzali ruské stíhačky

Už takmer dva roky ruský prezident odkladá návštevu krajiny polmesiaca. Dôvody sa rôznili. Zdroje portálu Middle East Eye tvrdia, že neustály odklad primárne spôsobili podmienky samotného Vladimira Putina.

Vladimir Putin Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Úradníci od minulého roka zrušili niekoľko ohlásených oficiálnych návštev Putina – raz pre údajné vyhýbanie sa všetkým krajinám, ktoré neboli súčasťou Sovietskeho zväzu, neskôr zasa pre tohoročné voľby v Rusku.

Spomínaný portál však tvrdí, že dôvodom je podmienka ruského prezidenta letieť do Ankary v sprievode ruských stíhačiek. Pravdepodobne pre schopnosť Ukrajiny zostreliť lietadlá na trase letu.

Táto požiadavka je o to náročnejšia, že systémy protivzdušnej obrany NATO by mohli tieto lietadlá vnímať ako nepriateľské ciele. Turecko však podľa zdroja portálu „nevypne“ systémy NATO, aby vyhovelo požiadavke Putina.

Ruskí predstavitelia sa však údajne sťažujú aj na hotelové siete – Hilton, Sheraton a JW Marriott sú podniky vlastnené USA. Ankara by mohla hlave Ruska poskytnúť vládny penzión, avšak išlo by o neobvyklé uplatnenie protokolu, doposiaľ takýto prípad nenastal.

Vladimir Putin naposledy navštívil Turecko v roku 2014. O realizácii najbližšej návštevy sa šepotá v prvom októbrovom týždni.

(max)