Súd priznal mužovi odškodné viac ako 45 miliónov eur. Vo väzení strávil nevinný 35 rokov

Napriek tomu, že odsúdený poukazoval na nezákonné metódy výsluchu a svedkovia potvrdili jeho verziu, prepustili ho až v roku 2018. V roku 2019 súd oficiálne potvrdil jeho nevinu.

Polícia predpokladala, že muž menom Marcel Brown bol vodičom pri smrteľnej prestrelke z 30. augusta 2008 v Chicagu, treťom najväčšom meste USA.

Keďže vyšetrovatelia vypočúvali podozrivého nepretržite 34 hodín, počas ktorých mu odopreli jedlo, spánok a prístup k jeho matke a právnikovi, ktorého najala, Brown sa k činu priznal.

Neskôr však toto nezákonné donútenie zistili. Vtedajší 18-ročný mladík bol tak na základe svojho priznania odsúdený na 35 rokov za vraždu.

„Dnes sme sa konečne dočkali spravodlivosti pre mňa a moju rodinu. Sme len vďační, že sme tu dnes. Ďakujem, porota,“ povedal dotknutý po vynesení verdiktu.

Jeden z detektívov, ktorí vtedy Marcela Browna vyšetrovali, mu musí zaplatiť taktiež odškodné vo výške 45-tisíc eur.

(let)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac

Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac