SPD v Bundestagu vyzýva na cielenejšiu podporu elektrických vozidiel

Dôvodom sú podľa vládnych sociálnych demokratov všeobecné problémy v automobilovom priemysle, informovala agentúra DPA.

Olaf Scholz Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz. FOTO TASR/AP

Je potrebné napríklad preskúmať, do akej miery možno cielene podporovať malé a stredné elektrické autá európskych výrobcov podľa francúzskeho vzoru, uviedol vo štvrtok Detlef Müller, podpredseda frakcie SPD v nemeckom parlamente.

Francúzsko tento rok spustilo štátny financovaný lízingový program pre menšie elektromobily so splátkami od 100 eur mesačne. Ponuka je určená ľuďom s nízkymi príjmami, ktorí sú z pracovných dôvodov odkázaní na automobil a bývajú aspoň 15 kilometrov od svojho pracoviska.

V prípade o niečo väčších vozidiel sa môže mesačná lízingová splátka vyšplhať až na 150 eur.

V roku 2024 bolo uzavretých 50-tisíc lízingových zmlúv tohto druhu. Žiadosti na tento rok už nie je možné podávať. S obnovením ponuky zvýhodneného lízingu sa počíta v budúcom roku. Podmienkou je, aby kúpna cena vozidla bola nižšia ako 47-tisíc eur a hmotnosť pod 2,4 tony.

Müller pripomenul aj súčasnú krízu v skupine Volkswagen. „Výrobcovia automobilov musia urobiť všetko pre to, aby boli konkurencieschopní. Nesmie sa to však diať na úkor našich podnikov a našich zamestnancov,“ povedal.

Vláda sociálnodemokratického kancelára Olafa Scholza pripravuje súbor opatrení, ktoré podporia automobilový priemysel v tomto úsilí, napríklad lepšími možnosťami odpisovania a silnejšími daňovými stimulmi pre nákup elektrických áut na firemné účely, dodal Müller.

Dopyt po elektromobiloch v Nemecku sa prepadol po zrušení štátnych nákupných stimulov v decembri minulého roka.

(tasr)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac

Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac