Stoltenberg by sa mohol stať predsedom Mníchovskej bezpečnostnej konferencie

Súčasný generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg skončí na poste 1. októbra. Šíria sa správy o jeho možnej novej pozícii.

Stoltenberg: NATO vyšle Ukrajine jasný a pozitívny odkaz o èlenstve Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Prvé správy na túto tému sa objavili v týždenníku Politico a v nemeckej mediálnej spoločnosti Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) a zatiaľ neexistuje žiadne oficiálne potvrdenie týchto správ. Hovorca Mníchovskej bezpečnostnej konferencie DPA odkázal, že personálne otázky v zásade nekomentuje.

K tejto možnosti sa nevyjadrila ani Severoatlantická aliancia, na čele ktorej stojí Stoltenberg od roku 2014. Viackrát predlžovaný mandát mu vyprší 1. októbra, keď ho vo funkcii nahradí bývalý holandský premiér Mark Rutte.

Podľa DPA sa očakáva, že Stoltenberg, bývalý dvojnásobný nórsky premiér a dlhoročný šéf Aliancie, prevezme úlohu predsedu Mníchovskej bezpečnostnej konferencie (MSC) po jej zasadnutí vo februári 2025. Ak sa jeho nominácia potvrdí, bude prvým predsedom najväčšej svetovej konferencii o zahraničnej a bezpečnostnej politike, ktorý nepochádza z Nemecka.
MSC bola založená v roku 1963. Odvtedy sa každý február v metropole Bavorska stretávajú vysokopostavení politickí predstavitelia a analytici, aby diskutovali o otázkach medzinárodnej bezpečnosti.

Súčasným prezidentom MSC je bývalý nemecký veľvyslanec pri OSN (v rokoch 2017 až 2021) Christoph Heusgen, ktorý bol tiež zahraničnopolitickým poradcom kancelárky Angely Merkelovej. Vedenie MSC prevzal od Wolfganga Ischingera v roku 2022. Ischinger je predsedom nadačnej rady MSC, ktorú založil v roku 2011. Stoltenberga označil za „najlepšiu voľbu“ na tento post, citoval jeho slová Redaktionsnetzwerk Deutschland.

(tasr)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac

Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac