Izraelský premiér tvrdí, že je potrebné zatlačiť na Hamas, aby prijal novú dohodu o prímerí

Benjamin Netanjahu to uviedol vo štvrtok v reakcii na vyhlásenie hnutia Hamas, že je ochotné prijať prímerie len bez nových podmienok.

Netanjahu Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

„Hamas sa snaží zakryť fakt, že je stále proti dohode o prepustení rukojemníkov a blokuje ju,“ uviedol Netanjahu vo vyhlásení.

Izrael podľa Netanjahua prijal najnovší návrh dohody, zatiaľ čo Hamas ho „odmietol a dokonca chladnokrvne zabil“ šesť izraelských rukojemníkov. „Svet musí požadovať, aby Hamas okamžite prepustil našich rukojemníkov,“ uviedol premiér.

Tím vyjednávačov Hamasu sa v stredu stretol s katarskými a egyptskými sprostredkovateľmi v Dauhe a zopakoval, že je pripravený implementovať okamžité prímerie s Izraelom v Pásme Gazy na základe predchádzajúceho návrhu Spojených štátov bez nových podmienok od akejkoľvek strany. Uviedol to Hamas vo vyhlásení.

Izraelu a Hamasu sa zatiaľ nepodarilo dosiahnuť dohodu o ukončení 11 mesiacov trvajúcej vojny v Pásme Gazy. Obe strany sa navzájom obviňujú z predkladania nových požiadaviek, ktoré dohodu blokujú. Problematické záležitosti zahŕňajú kontrolu nad takzvanom Filadelfským koridorom, úzkym pásom územia medzi Egyptom a Gazou, ako aj prepustenie niektorých palestínskych väzňov.

Pôvodný návrh dohody, ktorý predložil v máji americký prezident Joe Biden, zahŕňal trojfázové prímerie vrátane prepustenia izraelských a zahraničných rukojemníkov.

(tasr)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac

Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac