Po debate prezidentských kandidátov vedie podľa prieskumu Kamala Harrisová

Republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa predbehla podľa agentúry Ipsos o päť percentuálnych bodov.

Snímka obrazovky 2024-09-11 o 7.51.16 Kamala Harrisová a Donald Trump. Foto: TASR/AP

Z opýtaných registrovaných voličov 47 percent po utorkovej debate uviedlo, že by volili Harrisovú. Republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa by volilo 42 percent opýtaných. Ide iba o mierny nárast v podpore Harrisovej, ktorá v prieskume Ipsosu z konca augusta viedla o štyri percentuálne body.

Harrisová je však podľa prieskumu jasnou víťazkou debaty, čo potvrdilo až 53 percent respondentov, pričom iba 24 percent z nich za víťaza označilo exprezidenta Trumpa. Ide už o druhý prieskum, v ktorom respondenti uviedli, že víťazom debaty je súčasná viceprezidentka.

Harrisová počas debaty viackrát postavila Trumpa do defenzívy, pričom spochybnila jeho spôsobilosť vykonávať prezidentskú funkciu a poukázala na jeho trestné stíhania.

Na prieskume participovalo 1 690 Američanov v celej krajine. Debatu, ktorú zorganizovala televízna stanica ABC News, sledovalo 67,1 milióna divákov.

Voľby nového šéfa Bieleho domu, v ktorých sa očakáva tesný súboj, sa budú konať 5. novembra.

(tasr)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac

Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac