Rakúšanku odsúdili na štyri mesiace za nakazenie suseda covidom

Päťdesiatštyriročnú ženu uznali za vinnú zo smrteľného nakazenia svojho suseda covidom počas pandémie v roku 2021. Podľa miestnych médií ide o druhý rozsudok pre túto ženu v súvislosti s pandémiou v priebehu jedného roka.

Nemecko vakcína koronavírus omikron Vakcíny proti koronavírusu. Ilustračný obrázok: TASR/DPA

Sudca ju odsúdil na štyri mesiace odňatia slobody podmienečne a dostala pokutu 800 eur, píšu ABC News. „Osobne mi je vás ľúto – myslím si, že niečo také sa pravdepodobne stalo už stokrát,“ vyhlásil sudca a dodal, že má smolu, pretože znalec takmer s absolútnou istotou určil, že infekcia pochádzala od nej.

Virologická správa ukázala, že DNA vírusu sa zhoduje s DNA zosnulého aj 54-ročnej ženy. Obeť sa zároveň liečila na rakovinu a podľa rakúskej agentúry APA bol príčinou smrti zápal pľúc spôsobený koronavírusom.

Rodina zosnulého na súde uviedla, že ku kontaktu medzi susedmi došlo 21. decembra 2022. Obžalovaná údajne vedela, že má covid. Stretnutie poprela s tým, že v ten deň bola príliš chorá na to, aby vstala z postele a dodala, že sa domnievala, že má bronchitídu, ktorú zvyčajne dostáva každý rok.

Ženin lekár však polícii povedal, že obžalovaná mala pozitívny rýchlotest a povedala mu, že po výsledku sa „určite nenechá zavrieť“.

Sudca vyniesol rozsudok vo štvrtok, podľa APA však verdikt ešte nie je právoplatný. Ženu podľa agentúry za trestný čin súvisiaci s covidom odsúdili aj minulé leto. Odsúdená bola vtedy na trojmesačný podmienečný trest odňatia slobody za úmyselné ohrozovanie ľudí prenosnými chorobami.

(mas)