Ruský veľvyslanec pri OSN: Ak Ukrajine NATO dovolí útočiť na ruské ciele, vstúpi do vojny

Krajiny NATO vstúpia do vojny s Ruskom, ak povolia Ukrajine používať západné zbrane s dlhým dosahom pri útokoch hlboko na ruskom území. Vyhlásil to v piatok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia.

VASILIJ NEBENZIA Vasilij Nebenzia. Foto Profimedia

Zároveň upozornil, že Rusko je jadrová veľmoc a je potrebné myslieť na dôsledky takéhoto rozhodnutia.

„Ak je skutočne prijaté rozhodnutie o zrušení obmedzení, alebo ak bude prijaté, od tej chvíle začnú krajiny NATO priamu vojnu s Ruskom. V tom prípade budeme samozrejme nútení prijať náležité rozhodnutia so všetkými následkami pre západných agresorov,“ uviedol Nebenzia podľa agentúry TASS s tým, že Západu sa už nepodarí zbaviť sa zodpovednosti a zhodiť vinu na Ukrajinu.        

„Faktom je, že NATO bude priamou stranou konfliktu proti jadrovej veľmoci. Myslím, že na to by ste nemali zabúdať a mali by ste myslieť na následky,“ vyhlásil ruský veľvyslanec.        

Podobne sa vo štvrtok vyjadril aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý uviedol, že ak Západ Ukrajine povolí používať zbrane, ktoré jej dodáva, pri útokoch hlboko na území Ruska, bude to znamenať, že je NATO vo vojne s jeho krajinou.        

Ukrajina v uplynulých mesiacoch na svojich partnerov opakovane nalieha, aby jej toto povolenie udelili. Podľa agentúry AP bude táto otázka predmetom stretnutia amerického prezidenta Joea Bidena a britského premiéra Keira Starmera, ktorý v piatok navštívi Biely dom.

Starmer podľa zákulisných informácií požiada Bidena o súhlas s tým, aby Ukrajinci rozšírili používanie rakiet Storm Shadow britskej výroby, ktoré obsahujú komponenty vyrobené v USA. Na otázku médií o zmiernení existujúcich obmedzení Biden tento týždeň odpovedal slovami „pracujeme na tom“ bez uvedenia ďalších podrobností. Podľa zdrojov agentúry AP sa dnes neočakáva žiadne oznámenie o rozhodnutí v tejto súvislosti.

(tasr, mas)