Holandská vláda ohlásila doteraz najprísnejšie opatrenia proti imigrácii

Vláda, ktorej hlavnou koaličnou stranou je Strana slobody Geerta Wildersa vyhlási národnú azylovú krízu, čo jej umožní prijať opatrenia na obmedzenie migrácie bez predchádzajúceho súhlasu parlamentu.

Weekly Question Time in House of Representatives, The Hague, The Netherlands - 10 Sep 2024 Geert Wilders. Foto Profimedia

Holandská vláda v piatok uviedla, že v nadchádzajúcich mesiacoch plánuje zaviesť opatrenia zamerané na obmedzenie migrácie vrátane moratória na všetky nové žiadosti o azyl.

Strana slobody (PVV) vyhrala minuloročné parlamentné voľby s prísľubom zavedenia najprísnejších migračných pravidiel v EÚ.

Opozičné strany tento krok kritizujú a spochybňujú jeho zákonnosť. Ministerka pre azyl a migráciu za PVV Marjolein Faberová však poukázala na to, že zákon o migrácii takýto krok pripúšťa.

„Prijímame opatrenia, ktoré z Holandska urobia čo najmenej atraktívny štát pre žiadateľov o azyl,“ uviedla Faberová.

Vláda taktiež plánuje viacero ďalších opatrení vrátane prísnejších hraničných kontrol, obmedzenia prijímania rodinných príslušníkov azylantov a deportácií migrantov, ktorým bolo udelenie azylu zamietnuté.

Holandský premiér Dick Schoof v piatok uviedol, že vláda požiada Európsku komisiu o výnimku z azylovej a migračnej politiky EÚ – túto žiadosť do Bruselu odošlú budúci týždeň.

„Nemôžeme naďalej znášať veľký prílev migrantov do našej krajiny. Ľudia zažívajú azylovú krízu, “povedal Schoof na obranu mimoriadneho opatrenia.

Holandský premiér Dick Schoof tiež priblížil, že obmedzenie prílevu migrantov je potrebné pre riešenie problémov na trhu s bývaním, ako aj na zlepšenie prístupu k zdravotnej starostlivosti a vzdelávaniu.

(tasr, dv)