Trump: Ak vyhrám, v Springfielde vykonáme veľké deportácie Haiťanov

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump sa v piatok zaviazal, že uskutoční hromadné deportácie haitských prisťahovalcov z mesta Springfield v americkom štáte Ohio. Väčšina z nich je však v Spojených štátoch legálne.

Election 2024 Trump Donald Trump. Foto: TASR/AP

„V Springfielde v Ohiu budeme robiť veľké deportácie,“ povedal Trump na tlačovej konferencii vo svojom golfovom rezorte neďaleko Los Angeles. Väčšina z 15-tisíc Haiťanov ale v Springfielde žije legálne, pripomína agentúra Reuters s tým, že Trumpove sľuby v súvislosti s deportáciami sa zväčša týkajú nelegálnych migrantov.

Trump na tlačovej konferencii nezopakoval tvrdenie z utorkovej prezidentskej debaty s demokratkou Kamalou Harrisovou, že prisťahovalci unášajú a potom jedia psy a mačky. Mesto taktiež čelilo anonymným bombovým hrozbám v súvislosti s komunitou, v piatok preto evakuovali dve základné a jednu strednú školu.

Prezident Joe Biden vyzval, aby sa útoky na haitskú komunitu zastavili. „Je to jednoducho zlé. V Amerike nie je žiadne miesto. To, čo robí, sa musí zastaviť. Musí sa to zastaviť,“ povedal Biden.

Reuters pripomína, že Bidenova administratíva v júni predĺžila dočasný ochranný štatút stovkám tisíc Haiťanov v Spojených štátoch. Ten legálnych prisťahovalcov chráni a dáva im pracovné povolenia.

Trump poníma napätie v Springfielde ako ďalší príklad potreby tvrdej imigračnej politiky. „Som nahnevaný na nelegálnych haitských migrantov, ktorí obsadili Springfield v štáte Ohio. Vidíte ten neporiadok, však?“ Trump povedal v piatok v Las Vegas.

„Som nahnevaný, pretože mladé americké dievčatá sú znásilňované a vraždené divokými kriminálnikmi z cudziny, ktorí prichádzajú do našej krajiny veľmi ľahko, ale veľmi nelegálne,“ dodal.

Vedúci predstavitelia haitskej komunity v Spojených štátoch uviedli, že výroky republikánskeho kandidáta môžu ohroziť životy a ešte viac vystupňovať napätie v Springfielde. „Potrebujeme pomoc, nie nenávisť,“ povedal pre ABC News starosta Springfieldu Rob Rue.

(mas)


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac