Holandskí klimatickí aktivisti zablokovali diaľnicu smerujúcu do Haagu

Približne 500 aktivistov z organizácie Extinction Rebellion v sobotu zablokovali diaľnicu smerujúcu do mesta Haag, v ktorom sídli holandská vláda. Ide o ďalšiu zo série demonštrácií proti vládnym dotáciám na fosílne palivá.   

GXcIu12W4AAtNMG Holandskí protestujúci s rozloženým stanom na diaľnici v smere do Haagu. Foto: X

Demonštranti vopred oznámili, že sobotňajší protest bude najrozsiahlejšou demonštráciou akú doteraz usporiadali.        

Klimatickí aktivisti protestovali v sprievode bubnov, pričom niesli transparenty so sloganmi „konajte ihneď“, „zastavte dotácie na fosílne palivá“ alebo „problémom je ekonomický rast“. Reuters píše, že niektorí z protestujúcich si priniesli aj kempingové stoličky, na vozovke si postavili stany a plánujú tam prenocovať.        

V minuloročnej správe holandskej vlády sa uvádza, že priemyselné podniky dostávajú viac ako 39 miliárd eur ročne vo forme dotácií na fosílne palivá, väčšinou v podobe daňových úľav. Skupina Extinction Rebellion prisľúbila, že v protestoch bude pokračovať kým vláda dotácie nezruší.        

Za uplynulý rok sa na rovnakom úseku diaľnice A12, vedúcej z Haagu do nemeckého Zevenaaru, uskutočnilo viacero protestov, ktoré organizovala táto skupina. Úrady v minulosti po niekoľkých hodinách protestujúcich odviedli a zadržali tých, ktorí ignorovali príkazy na odchod.        

Reuters však pripomína, že väčšina holandských policajtov počas sobotňajšieho protestu štrajkovala pre pokračujúce spory súvisiace s vekom odchodu do dôchodku. Extinction Rebellion na margo neprítomnosti polície uviedla, že „rozhodnutie nedohliadať na blokádu diaľnice A12 dokazuje, že aj oni si uvedomujú to, že obvyklé rozsiahle nasadenie polície je neprimerané a zbytočné“.        

Mesto Haag vo vyhlásení uviedlo, že blokovanie diaľnice je zakázané a protestujúci by sa mali presunúť na neďaleké pole.

(tasr)


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac