Morava stúpa rýchlosťou 10 centimetrov za hodinu, hasiči stavajú bariéru

Približne od 11.00 h 23 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a 20 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí zo Záhoria až doteraz stavia mobilnú protipovodňovú bariéru na moste nad riekou Morava medzi Holíčom a českým Hodonínom.

hladina rieky Morava v oblasti Gbely - Adamov Hladina rieky Morava v oblasti Gbely - Adamov v okrese Skalica v sobotu popoludní. Foto: TASR/Ondrej Hercegh

Rieka Morava aktuálne stúpa rýchlosťou približne 10 centimetrov za hodinu. Hasiči okrem stavania bariéry na miesto navážajú aj vrecia s pieskom. Nepriaznivé počasie znásobuje silný vietor, ktorý práce sťažuje.        

Ako uviedol veliteľ modulu kontroly šírenia povodní Juraj Jurdík z HaZZ, hliníková bariéra je vysoká 1,3 metra a bude dlhá zhruba 400 metrov. To by malo byť dostačujúce na zabránenie vyliatiu vody. Bariéru budú stavať ešte dve hodiny.        

Podľa hasičov situácia bude závisieť od stavu rieky Morava v českých Jeseníkoch a na Beskydoch. Zároveň od toho, na ktorú stranu sa rieka vyleje.        

Starostovia obcí nielen v súvislosti s intenzívnym dažďom, ale aj silnejúcim vetrom vyzývajú obyvateľov na zvýšenú opatrnosť. „Upozorňujeme občanov na nebezpečenstvo silného vetra, ktorý sa očakáva až do nedele 3.00 h rána. Odporúčame neparkovať v blízkosti stromov, zabezpečiť si majetok proti vplyvom silného vetra. Je možné očakávať aj výpadky elektrického prúdu,“ informovala na sociálnej sieti starostka obce Radošovce Iveta Matúšová.

(tasr)


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac