Rusi nepoužijú jadrové zbrane, lebo Čína a India sú proti, myslí si ukrajinské centrum

Vedúci Centra pre boj proti dezinformáciám Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrej Kovalenko povedal, že Vladimir Putin nebude môcť použiť jadrové zbrane, pretože Čína a India sú hlavnými silami, od ktorých Rusko závisí.

Èínsky prezident Si in-pching pokraèuje v trojdòovej návšteve Ruska Vladimír Putin a Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

„Jedinou taktikou, ktorú Rusi používajú proti Západu, sú jadrové horory a zastrašovanie priamym vojenským konfliktom. Rusko to robí vždy vtedy, keď Západ môže prijať úspešné rozhodnutie, ktoré môže Putinovmu režimu vážne prekážať. Sú to však len slová. Putin nebude môcť použiť jadrové zbrane, pretože Čína a India, hlavné sily, od ktorých je Rusko závislé, sú proti,“ cituje Kovalenkove slová agentúra UNIAN.

Kovalenko si myslí, že údery západných zbraní hlboko do ruského vnútrozemia urýchlia vojenskú porážku režimu a povzbudia Putina, aby uzavrel mier. „Absencia tohto rozhodnutia len priblíži možnú vojnu v krajinách NATO a zvýši pravdepodobnosť ruskej agresie v pobaltských štátoch o niekoľko rokov,“ povedal.

Putin sa podľa vedúceho centra bojí. „Toto je rozhodujúci okamih. Nepoužije jadrové zbrane a všetci to vedia. Snaží sa len ovplyvniť spoločnost.“

(mas)


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac