Líder poľskej opozície Kaczynski obvinil Tuskovu vládu, že koná v rozpore so záujmami krajiny

Líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczynski obvinil v sobotu pred tisíckami stúpencov na mítingu vo Varšave úradujúcu poľskú vládu premiéra Donalda Tuska, že koná proti záujmom štátu a porušuje jeho zákony.

Jaroslaw Kaczyòski Jaroslaw Kaczynski. Foto: TASR/AP

Kaczynski tiež vyzval podporovateľov, aby boli aktívni na sociálnej i politickej úrovni a podporili kandidáta jeho strany PiS v budúcoročných prezidentských voľbách, ktorého však doposiaľ ešte nenominoval.        

Na mítingu, ktorý sa za veterného počasia konal pred sídlom ministerstva spravodlivosti vo Varšave, sa zúčastnilo do 4-tisíc ľudí.        

Strana PiS vláda v Poľsku v rokoch 2015 až 2023 a vyslúžila si kritiku zo strany Bruselu i samotného Tuska za zmeny v poľskom justičnom systéme, ktoré boli považované za nedemokratické, pripomína AP. Množstvo ľudí z 38-miliónovej populácie Poľska bolo tiež unavených z agresívnej a rozdeľujúcej rétoriky, ktorú Kaczynski používal na aktivizovanie svojej podpory.        

Strana nakoniec prišla o moc vo voľbách v roku 2023, stále má však pod kontrolou prezidentský úrad; hlavou štátu je totiž jej spojenec Adrzej Duda.        

Duda blokuje množstvo vládnych návrhov zákonov. Jeho druhé a posledné funkčné obdobie končí v auguste budúceho roka.

(tasr)


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac