Na Dunaji zastavia lodnú dopravu. Umožní to otvorenie plavebných komôr v Gabčíkove

Pre neustále stúpajúcu hladinu Dunaja od nedele zastavia lodnú dopravu na rieke, rozhodlo ministerstvo dopravy. V prípade potreby to umožní otvorenie plavebných komôr v Gabčíkove.

1024px-Gabčíkovo_-_Vodné_dielo Pohľad na Vodné dielo Gabčíkovo z lietadla. Foto: Wikipedia

Ako informuje spravodajský portál STVR, vysoká hladina Dunaja môže ohroziť aj výrobu elektriny na vodnom diele. To navrhli tak, aby zvládlo aj tisícročnú vodu.

„Sme pripravení prepúšťať vodu v Gabčíkove cez haťovú prevádzku plavebných komôr, cez ktorú vieme prepúšťať 3 600 metrov kubických za sekundu, ale je to len za predpokladu, že bude pozastavená doprava na Dunaji,“ priblížil riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Peter Molda.

Vodné dielo má osem turbín produkujúcich elektrickú energiu, aktuálne je v prevádzke šesť z nich a s rastúcou hladinou Dunaja majú stúpať aj zisky vodnej elektrárne. Od nedele do konca budúceho týždňa, by sa zisky z predaja podľa portálu mali denne pohybovať v rozmedzí jeden až jeden a pol milióna eur.

Vodné turbíny by sa v dôsledku stúpajúcej vodnej hladiny však mohli zastaviť. „Turbíny na Gabčíkove pracujú s minimálnym sklonom 13 metrov. V prípade, že by sme spád na turbínach podkročili pod 13 metrov, mohlo by prísť k odstaveniu turbín. To by spôsobilo, že by sme museli prepúšťať vodu čisto cez plavebné komory,“ uviedol Molda.

Prvú turbínu vodného diela odstavili pre opravné práce. Porucha vraj hrozí aj na turbíne číslo päť. „Vykazuje problémy so zvýšeným chvením ložiska, tieto ložiská sleduje bezpečnostný a vibro-diagnostický systém a keď dôjde k prekročeniu nastavení bezpečnostných limitov, tak ju automaticky odstaví z prevádzky,“ skonštatoval výrobný riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Alfréd Ilka.

V takom prípade by vodohospodári spustili ďalšiu turbínu, ktorá je momentálne odstavená.

(mas)


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac