Le Penová je presvedčená, že na budúci rok budú vo Francúzsku nové voľby

Súčasná politická situácia je podľa líderky francúzskeho pravicového Národného združenia (RN) Marine Le Penovej "neudržateľná".

France Election Marine Le Penová prednáša svoj prejav po zverejnení prvých neoficiálnych výsledkov. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron iba v júni rozpustil parlament a vyhlásil predčasné voľby, ktoré uvrhli krajinu do politického patu. Tento jeho krok bol reakciou na víťazstvo RN vo voľbách do Európskeho parlamentu, respektíve prehru Macronovho centristického bloku. Na základe francúzskeho zákona môže prezident znovu rozpustiť parlament až najmenej rok od volieb.        

„Veľká krajina, ktorou je Francúzsko, nemôže takto fungovať. Zostáva desať mesiacov a som presvedčená, že na ich konci budú nové parlamentné voľby,“ povedala Le Penová, trojnásobná kandidátka na post prezidenta. Údajne sa chystá o úrad prezidenta uchádzať znovu v roku 2027, keď Macronovi skončí druhé a zároveň posledné funkčné obdobie.        

V predčasných parlamentných voľbách na prelome júna a júla získala najviac kresiel v Národnom zhromaždení ľavicová aliancia Nový ľudový front (NFP), nasledovaná Macronovými centristami a pravicou. Žiaden z táborov však nemá dostatok poslancov na samostatné zostavenie väčšinovej vlády.        

Macron minulý týždeň vymenoval za premiéra konzervatívneho Michela Barniera a poveril ho zostavením vlády. Výber Barniera vyvolal pobúrenie zo strany ľavice, ktorá si vzhľadom na svoje volebné víťazstvo nárokovala zostavenie kabinetu.        

Barnier, 73-ročný bývalý minister zahraničných vecí a hlavný vyjednávač Európskej únie pre brexit, predtým oznámil, že na budúci týždeň zostavovanie vlády ukončí.

(tasr)


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac