Hraničné kontroly nezabránia nelegálnej migrácii, tvrdí nemecký výskumník

Nemecko už zaviedlo kontroly na niektorých hraničných priechodoch, vrátane hraníc s Poľskom a od pondelka sa rozšíria aj na Luxembursko, Belgicko, Holandsko a Dánsko.

Nemecko zavedie niektoré doèasné kontroly na hraniciach pre summit krajín G7 Na archívnej snímke z 10. decembra 2020 tabuľa s nápisom Nemecko na rakúsko-nemeckých hraniciach. FOTO TASR/AP

„Každý, kto očakáva, že kontroly na hraniciach povedú k zníženiu nelegálnej migrácie, má nesplniteľné očakávania,“ povedal výskumník Gerald Knaus v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk (DLF).

Nemecko je členom schengenského priestoru, ktorý umožňuje približne 420 miliónom ľudí v 29 európskych krajinách voľne cestovať bez hraničných kontrol.

Knaus uviedol, že mnohé krajiny EÚ vrátane Francúzska a Rakúska majú už roky hraničné kontroly, ale „počet žiadostí o azyl sa tým vôbec neznížil“.

Knaus tiež tvrdí, že hraničné kontroly nie sú prostriedkom na prevenciu islamistického terorizmu, pretože mnohí z páchateľov sa zradikalizovali až v Nemecku.

Zastaviť nelegálnu migráciu by bolo možné len radikálnymi opatreniami, ako je úplné ukončenie voľného pohybu osôb a tovaru medzi členskými štátmi schengenského priestoru, povedal Knaus.

„Ak ide skutočne o zastavenie nelegálnej migrácie na nemeckých hraniciach, to sa dá natrvalo dosiahnuť len zrušením Schengenu. Na to by ste však potrebovali aj ploty na zelených hraniciach,“ uzavrel.

(tasr)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac