Rusko aj Ukrajina hlásia zostrelenie bezpilotných lietadiel

Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili 29 dronov, ktoré Ukrajina vypustila v noci na nedeľu smerom na sedem oblastí v Rusku, uviedlo ministerstvo obrany v Moskve.

drony Ilustračné foto: reprofoto Twitter

Ukrajinské vzdušné sily medzičasom informovali o zničení jednej rakety a desiatich dronov vypálených Ruskom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Nad ruskou Brianskou oblasťou hraničiacou s Ukrajinou bolo zničených 15 bezpilotných lietadiel. Zo zvyšných 14 dronov ruské systémy podľa ministerstva zostrelili päť nad Kurskou oblasťou, štyri nad Smolenskou oblasťou, dva nad Oriolskou a po jednom nad Belgorodskou, Kalužskou a Rostovskou oblasťou.

Z ruských regiónov bezprostredne nehlásili žiadne zranenia ani škody spôsobené pádom zničených dronov.

Gubernátor Smolenskej oblasti Vasilij Anochin podľa stanice BBC v aplikácii Telegram informoval o odrazení útoku iba dvoch ukrajinských bezpilotných lietadiel. V dôsledku padajúcich trosiek podľa neho nedošlo k žiadnym obetiam ani škodám.

Na Telegrame sa však objavili aj správy, že po útoku v Smolenskej oblasti videli ľudia veľký požiar. Tieto informácie sa bezprostredne nedali nezávisle overiť.

Rusi v noci na nedeľu vykonali dva útoky na ukrajinské mesto Charkov, uviedol oblastný gubernátor Oleh Synehubov. Na mesto podľa neho zhodili najmenej dve riadené bomby, v dôsledku čoho vypukol požiar vo vzdelávacej inštitúcii. Po zásahu bolo poškodené aj zasklenie budovy polikliniky v jednej zo štvrtí Charkova.

Ukrajinská armáda na Telegrame uviedla, že Rusi vypustili dve balistické rakety Iskander-M a jednu leteckú raketu Ch-59 smerom na Odeskú oblasť.

Raketu Ch-59, ako aj desať zo 14 bezpilotných lietadiel, sa podľa armády podarilo zostreliť. Nespresnila, čo sa stalo s raketami Iskander-M a či v dôsledku útoku došlo k nejakým škodám. Systémy protivzdušnej obrany podľa nej fungovali v Dnepropetrovskej, Poltavskej, Sumskej aj Mykolajivskej oblasti.

(tasr)


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac