Povodne v Česku: Hlásia státisíce domácností bez elektriny. Evakuovali tisíce ľudí

V meste Ostrava rieka Odra zaplavila niekoľko ulíc, ktoré sú uzatvorené. Rieka Opava už prekonala storočný prietok vody. Do niekoľkých obcí je zaplavená prístupová cesta. Evakuovaní boli aj ľudia, ktorí sa pôvodne odmietli presunúť.

Jesenik záplava - Foto: Facebook/Zdeňka Blišťanová Jesenik záplava - Foto: Facebook/Zdeňka Blišťanová

Po výdatných dažďoch v Česku sa na mnohých miestach vyliali rieky a potoky a zaplavili obce a ich časti. Najhoršia situácia je v Moravsko-sliezskom kraji, na severe Olomouckého kraja a v južných Čechách. Evakuovať museli tisíce ľudí. Okrem toho silný vietor spôsobil, že v nedeľu ráno sa ocitli státisíce domácností bez elektriny. Informuje o tom spravodajský web TN.cz.

V Moravsko-sliezskom kraji spôsobila problémy rieka Opava, ktorá má už viac ako storočný prietok vody. V meste Opava v nedeľu ráno zaplavila tamojšie sídlisko Kateřinky. Hasiči tak museli zachraňovať ľudí, ktorí predtým neuposlúchli výzvu na evakuáciu. V Olomouckom kraji je najhoršia situácia v okresoch Jeseník a Šumperk. Mesto Jeseník voda úplne odrezala od sveta.

Situáciu skomplikoval aj silný vietor. V nedeľu ráno bolo bez prúdu viac ako štvrť milióna českých domácností. Väčšina z výpadkov sa týka siete ČEZ. Najhoršia situácia je v Moravsko-sliezskom kraji, kde bez elektriny zostalo vyše 100-tisíc domácností.

V Českej republike sa eviduje až 260-tisíc domácností bez elektrickej energie, pričom najhoršia situácia je v Moravskosliezskom kraji, kde je bez elektriny 114-tisíc odberateľov, v Olomouckom ich je 34-tisíc, Južná Morava hlási 30-tisíc.

V Královohradeckom kraji úrady evidujú 25-tisíc odberateľov bez elektrického prúdu, v Libereckom kraji ide o 11-tisíc, na Vysočine a v Zlínskom kraji to je 10-tisíc domácností, informoval denník novinky.

Rieka Opava v meste Opava prekonala storočný prietok vody. Očakáva sa, že storočná voda bude prekročená aj v ďalších častiach povodia Opavy.

Závažné problémy spôsobuje aj rieka Odra v Otrave, ktorá zaplavuje viaceré ulice v meste. „Aktuálne prebieha uzavretie komunikácie Antošovická, na mieste už dochádza k uzavretiu komunikácie na niekoľkých miestach,“ informovala policajná hovorkyňa Eva Michalíková.

„Na mnohých miestach už dochádza k ohrozeniu zástavby a očakávame, že sa situácia bude ďalej zhoršovať. Evakuácie prebiehajú okolo Opavice v Meste Albrechtice, pozdĺž rieky Opavy v Krnove a v Opave, v Kravařích a v desiatkach ďalších obciach. Zahajuje sa evakuácia Českého Těšína na Olši a bude sa pripravovať evakuácia v Ostrave a v Bohumíne,“ povedala hovorkyňa povodia Odry Šárka Vlčková.

Závažná situácia je v okolí obce Jeseník, podľa polície je obec momentálne úplne nedostupná kvôli neprejazdným cestám. Policajti na sociálnej sieti žiadajú vodičov, aby neriskovali a do oblasti nejazdili. V obci nasadili na záchranné a evakuačné práce aj vojenský vrtuľník, v pohotovosti sú ďalšie dva, oznámila armáda. V noci na dnešok rozvodnená rieka Bělá strhla hlavnú cestu I/44 vedúcu od Jeseníka do Českej Vsi a ďalej cez Piesočnú na Mikulovice.

Premiér vyzval obyvateľov, aby nepodceňovali situáciu

Český premiér Petr Fiala apeloval v nedeľu na obyvateľov krajiny, aby sa vzhľadom na povodne a záplavy riadili odporúčaniami pohotovostných zložiek. V sliezskom kúpeľnom meste Jeseník na severe Olomouckého kraja a v okolitých obciach začali v dôsledku povodní padať prvé domy, informuje TASR podľa správy webu Novinky.cz a agentúry DPA.

Jesenická starostka Zdeňka Blišťanová uviedla, že prioritou je v tejto chvíli záchrana osôb, ktoré sa nestihli včas evakuovať do bezpečia.

Fiala upozornil, že niektorí obyvatelia sa zdráhajú uposlúchnuť príkaz na evakuáciu a opustiť svoje byty alebo domy. „Tým však ohrozujú nielen samých seba, ale aj tých ľudí, ktorí sa potom musia pokúsiť o ich záchranu, keď to bude dramatické,“ dodal český premiér pre českú televíziu.

Ten, kto sa podľa neho domnieva, že preventívne opatrenia nie sú nevyhnutné, je na omyle.

V Opave pri hraniciach s Poľskom museli hasiči zachraňovať uviaznutých obyvateľov zaplaveného sídliska už na člnoch. Na iných miestach čakali ľudia na záchranu na strechách svojich obydlí. Na mnohých meracích staniciach na rieke Odra hlásili storočnú vodu.

„Musíme počítať s tým, že to najhoršie ešte nemáme za sebou,“ dodal Fiala.

(mep, sita)