Politico: Šefčovič je prekvapením vo funkcii „obchodného cára EÚ“

Slovenský eurokomisár, ktorý ako „spoľahlivý“ človek pôsobí v exekutíve EÚ už 15 rokov, sa stane komisárom pre obchod a hospodársku bezpečnosť. Týždenník Politico to označil za „prekvapenie“.

Šefèoviè a šéf švajèiarskej diplomacie riešia tému novej inštitucionálnej dohody medzi EÚ a Švajèiarskom Maroš Šefčovič. Foto: TASR/AP

Bruselský magazín pripomenul, že Maroš Šefčovič zastával významnú pozíciu v rámci rokovaní o vzťahoch EÚ so Spojeným kráľovstvom. Zisk takého silného ekonomického postu bol prekvapením, keďže predtým boli s touto funkciou spájaní nominanti Holandska a Česka Wopke Hoekstra a Jozef Síkela.

Politico upozornil, že Šefčovič bude v novej exekutíve EÚ dohliadať aj na colnú politiku, pričom si zachová svoju dlhoročnú úlohu komisára pre inštitucionálne vzťahy a transparentnosť, čo znamená byť „pravou rukou“ šéfky EK Ursuly von der Leyenovej pri budovaní vzťahov s ostatnými inštitúciami EÚ.

Týždenník pripomenul aj skutočnosť, že Šefčovič preberá obchodnú agendu práve v čase, keď sa von der Leyenová zameriava na posilnenie hospodárskej bezpečnosti a ochrany obchodných záujmov EÚ, čím sa do popredia dostane aj úsilie o uzatváranie dohôd o voľnom obchode.

(tasr)