Politico: Zelenskyj navrhol kurskú ofenzívu už začiatkom roka, Zalužnyj bol proti

Bývalý hlavný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj spochybnil účinnosť cezhraničného útoku do Ruska, uviedli dvaja anonymní dôstojníci pre týždenník Politico.

Valerij Zalužnyj Valerij Zalužnyj. Foto: TASR/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Zdroje uviedli, že napriek odporu Zalužného a ďalších generálov na tomto pláne prezident Volodymyr Zelenskyj trval.

Zalužnyj, ktorý je v súčasnosti veľvyslancom v Londýne, vyjadril domnienku, že operácii chýba „jasný druhý krok“ po tom, ako by Ozbrojené sily Ukrajiny (ZSU) prekročili ukrajinsko-ruské hranice.

„Od Zelenského nikdy nedostal jasnú odpoveď. Mal pocit, že by to bol hazard,“ poznamenal jeden zo zdrojov Politica.

Proti operácii v Kurskej oblasti sa postavil aj Emil Iškulov, veliteľ 80. výsadkovej brigády, ktorý bol prepustený v júli.

Ten zase vyjadril obavy, že jeho brigáda „by mohla byť na ruskom území nakoniec príliš zraniteľná a počet obetí by sa mohol prudko zvýšiť“, doplnili respondenti bruselského magazínu.

Prvý krok, najprv vytvoríte predmostie – a čo potom? Parafrázovali dvaja vojenskí predstavitelia exveliteľovu otázku, ktorú už na začiatku adresoval Zelenskému.

„Otázka Zalužného zostáva kľúčová: západní aj ukrajinskí skeptici sa obávajú, že ZSU by mohla byť zablokovaná a utrpieť demoralizujúcu porážku. Ich [skeptikov] argumentom je, že rozmiestnenie značných síl [v Kurskej oblasti] znamená, že ich nemožno použiť na udržanie frontovej línie v Donecku, kde sú ruské sily v nepretržitej ofenzíve, postupujú na mesto Pokrovsk a zintenzívňujú svoje operácie,“ cituje analýzu Politica ruský opozičný portál Meduza.

Na minulotýždňovom zasadnutí Jaltskej európskej strategickej konferencie – neformálneho stretnutia ukrajinských a západných predstaviteľov – Zelenskyj tvrdil, že situácia v Donecku sa normalizuje, hoci je stále náročná. Naznačil však, že ofenzíva v Kurskej oblasti, ktorá začala 6. augusta, prinútila Moskvu stiahnuť niektoré jednotky z Donbasu.

„Vidíme napríklad, že počet granátov použitých v Donbase, pri Pokrovsku, pred kurskou operáciou bol jeden k dvanástim. Dnes je to jeden k 2,5,“ vyhlásil.

Zopakoval tiež tvrdenie Zalužného nástupcu Olexandra Syrského, podľa ktorého ZSU obsadili takmer tisíc štvorcových kilometrov v oblasti hraničiacej s Ukrajinou.

To však nezabránilo ruským jednotkám, aby naďalej zaznamenávali niektoré taktické úspechy v Donecku a pokračovali v neúnavnom postupe, konštatoval Politico.

Ukrajinské straty v Doneckej oblasti rýchlo rastú, čo núti Syrského začať presúvať niektoré jednotky z Kurska na posilnenie obrany, uviedli anonymne vojaci ZSU pre týždenník.

(sab)