Bretonov odchod z eurokomisie je dobrým dňom pre slobodu prejavu, vyhlásila šéfka siete X

Generálna riaditeľka siete X Linda Yaccarinová reagovala na oznámenie o rezignácii eurokomisára pre vnútorný trh, ktorý bol už dlhodobo v konflikte s veľkými platformami sociálnych médií.

Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Bretona. Foto: TASR/AP Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Bretona. Foto: TASR/AP

Thierry Breton bol podľa magazínu Politico veľkým hráčom v oblasti digitálnej regulácie. Viackrát sa preto dostal do konfliktu s americkým technologickým miliardárom Elonom Muskom v súvislosti s reguláciou obsahu na X, ktorú Musk prevzal do vlastníctva v októbri 2022, keď sa ešte volala Twitter.

Breton v pondelok verejne oznámil svoju rezignáciu a obvinil predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú, že koná proti nemu.

V auguste tohto roka poslal Breton Muskovi list, v ktorom ho vyzval, aby zabezpečil, že X bude dodržiavať nariadenia EÚ o moderovaní obsahu, a to pred rozhovorom podnikateľa s kandidátom na prezidenta USA Donaldom Trumpom.

Musk odpovedal Bretonovi mémom, v ktorom mu vulgárne odkázal, aby sa stiahol. Išlo o snímku z filmu Tropická búrka (2008), kde vystupuje herec Tom Cruise ako jedna z hlavných postáv.

Bretonov krok vtedy podráždil aj eurokomisiu, ktorá uviedla, že „načasovanie a znenie“ Bretonovho listu Muskovi nebolo koordinované s von der Leyenovou ani s ostatnými komisármi.

(sab)